Ministarstvo objavilo podatke za prvih 6 mjeseci, a pojasnili su i zašto ćemo prve rezultate sezone dobiti tek u rujnu

Autor: Marija Crnjak , 09. srpanj 2019. u 12:31
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

“Vrlo je teško pratiti rezultate od četvrtka do četvrtka i biti objektivan, jer se često radi o neusporedivim podacima, zbog rasporeda praznika i ostalog. To nije fer ni prema turističkim subjektima ali ni gostima” pojasnio je Cappelli.

U prvih šest mjeseci 2019. U RH je bilo 6 posto više turista, koji su ostvarili tri posto više noćenja nego u prvom polugodištu, objavilo je danas Ministarstvo turizma. U prvom polugodištu bila je kao i u prethodnim godinama niska popunjenost jer je velik dio objekata neaktivan, posebno kampovi i obiteljski smještaj, pojasnio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Ipak, stabilna pozicija uz blagi rast ostala je na ključnim emitivnim tržištima, kao sto je njemačko, talijansko, austrijsko, te snažan rast dalekih tržišta. Ministar Gari Cappelli istaknuo je kako je u posljednje tri godine postignut rast prometa u predsezoni od ukupno 20 posto u dolascima i 15 posto u noćenjima.

Inače, ministar je danas pojasnio da neće više objavljivati mjesečne rezultate eVisitora, već će javnosti davati rezultate "prolaznih" vremena, pa ćemo prve rezultate o tijeku sezone dobiti tek u rujnu.

"Vrlo je teško pratiti rezultate od četvrtka do četvrtka i biti objektivan, jer se često radi o neusporedivim podacima, zbog rasporeda praznika i ostalog. To nije fer ni prema turističkim subjektima ali ni gostima" pojasnio je Cappelli. 

Informaciju o rezultatima u svibnju koju Ministarsvo do sad nije htjelo objavljivati nismo dobili ni danas. Naime, ministar i direktor HTZ-a rekli su da ne znaju točan broj dolazakla i noćenja u svibnju te su poručili da će podaci biti objavljeni sutra na stranicama HTZ-a. Istovremeno, međutim, otkrili su podatak da su kampovi u Italiji u svibnju imali pad od 30 posto. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close