Ministarstvo o Slavonskom Brodu: Nema osnove za izvanredno stanje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. svibanj 2013. u 18:23
Thinkstock

U Slavonskom Brodu koncentracija sumporovodika jutros je bila 18 puta veća od maksimalno dopuštene vrijednosti.

Unatoč visokoj koncentraciji sumporovodika izmjerenoj Slavonskom Brodu, nema zakonske osnove za proglašenje izvanrednog stanja, priopćilo je poslijepodne Ministarstvo zaštite okoliša i prirode – od Rafinerije Brod zatraženo je hitno očitovanje je li u njenom radu došlo do nepredviđenih aktivnosti koje bi mogle biti uzrokom naglog povećanja koncentracije sumporovodika.

O tim aktivnostima obavijestili smo predstavnike udruga u Slavonskom Brodu, Grad i Županiju, a povratnu informaciju iz Rafinerije proslijedit ćemo svima, kao i medijima čim ju primimo, doznaje se u Ministarstvu.

U Slavonskom Brodu koncentracija sumporovodika jutros je bila 18 puta veća od maksimalno dopuštene vrijednosti.

Visoke satne koncentracije sumporovodika potvrdilo je i Ministarstvo koje je od građana i udruga dobilo i informaciju o izuzetno snažnom neugodnom mirisu.

Prema propisima kojima se uređuje kvaliteta zraka, za sumporovodik se kritične vrijednosti ne određuju, stoga niti za proglašenje izvanrednog stanja nema zakonske osnove, odgovara Ministarstvo, referirajući se na upit jedne od udruga o mogućnosti proglašenja izvanrednog stanja.

"Sukladno međunarodnim propisima i propisima Svjetske zdravstvene organizacije vrijednosti koje se mjere za sumporovodik vezane su uz razinu smetnje izazvane neugodnim mirisom i po SZO više od tisuću puta su niže od koncentracija kod kojih Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je moguć utjecaj na zdravlje", tumači Ministarstvo.

No, budući da je jutros izmjerena satna koncentracija sumporovodika na postaji u Slavonskom Brodu iznosila 126.3 ug/m3 te da je u to vrijeme zabilježeno slabo strujanje vjetra južnog smjera, iz smjera rafinerije prema Slavonskom Brodu, u ime kopredsjedatelja Radne skupine RH-BiH, pomoćnika ministra Gorana Heffera, Rafineriji Brod je upućen dopis u kojem je zatraženo hitno očitovanje je li u radu Rafinerije došlo do nepredviđenih aktivnosti koje bi mogle biti uzrokom tako naglog povećanja koncentracije suporovodika, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Komentirajte prvi

New Report

Close