Ministarstvo kulture dodijelilo 35 stipendija nezaposlenim novinarima

Autor: Saša Paparella , 15. travanj 2015. u 12:39
Foto: Thinkstock

Iznos pojedine naknade je 7939 kuna i jednak je visini prosječne bruto plaće u RH dok će neprofitni medij- nositelj prijavljenog projekta, dobiti kompenzaciju u iznosu od 544 kune.

Zamjenik ministra kulture prihvatio je prijedlog Stručnog povjerenstva za neprofitne medije i donio odluku o dodjeli 35 jednomjesečnih stipendija za najbolje ocijenjene novinarske radove koji će biti objavljeni u neprofitnim medijima.

Na Javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u neprofitnim medijima pristigla je 121 prijava, a mogli su se natjecati samo nezaposleni novinari. Svaki od njih imao je pravo predložiti i po više projekata, tako da je četvero novinara- Mašenjka Bačić, Hrvoje Šimičević, Miroslav Pavičević i Saša Vejnović- dobilo podršku Povjerenstva za po tri predložena rada.

Najviše je bodova dobila novinarka Mašenjka Bačić za temu Deložacije iz devedesetih, koju će objaviti na portalu Stav. Drugo i treće mjesto osvojili su prijedlozi Hrvoja Šimičevića- Utjecaj TTIP-a na Hrvatsku te Imovina i etika sudaca, a oba će teksta biti objavljena na H-alteru. Slijede dvije teme koje će objaviti portal Lupiga- Nestali Barbare Matejčić, te Kome doniramo novce? Ane Lučin. Na šestom je mjestu Samoupravljanje, projekt Sanje Despot, a objavit će ga portal Forum.

Glavna je svrha dodjela tih sredstava pomoć nezaposlenim novinarima i, kako navode u ministarstvu ,"dubinsko istraživanja tema od javnog interesa". Teme radova predlagali su nezaposleni novinari i novinarke  pod šifrom, a projekte su prijavljivali neprofitni mediji koji su se pismom namjere obvezali da će predloženi rad, ukoliko bude među 35 najbolje ocijenjenih, i objaviti. Iznos pojedine naknade je 7939 kuna i  jednak je visini prosječne bruto plaće u RH dok će neprofitni medij- nositelj prijavljenog projekta, dobiti kompenzaciju u iznosu od 544 kune.

Predložene projekte vrednovalo je sedmeročlano Stručno povjerenstvo za neprofitne medije u sastavu: Ana Marija Simić, Marko Pekić, Krešimir Krolo, Agata Juniku, Nina Ožegović, Zdenko Duka i Đurđica Klancir, na osnovu sedam unaprijed definiranih kriterija kao što su doprinos pluralizmu društvenih tema u medijima i ispunjavanje funkcije nadzora ekonomski i političkih moćnih.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close