“Ministarstvo i HZZO preporukam o propisivanju najjeftinijeg lijeka ograničavaju tržište lijekova”

Autor: Marija Crnjak , 21. svibanj 2015. u 15:58
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Preporuka može utjecati na isključivanje pojedinih poduzetnika čiji se proizvodi nalaze na osnovnoj listi, a nisu najjeftiniji, kažu u Agenciji.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja smatra da preporuka o propisivanju najjeftinijeg lijeka s osnovne liste, sadržana u Vodiču kroz novi model upućivanja Ministarstva zdravlja i HZZO-a, može ograničiti tržište lijekova, odnosno može utjecati na isključivanje pojedinih poduzetnika na tržištu lijekova! Ocjena je uslijedila nakon što su se AZTN-u požalili u HUP-ovoj Udruzi proizvođača lijekova, Inovativnoj farmaceutskoj inicijativi i Udruzi proizvođača generičkih lijekova. 

"Agencija je provela pravnu analizu Vodiča kojim je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) uredio način propisivanja i izdavanja lijekova na recept analizirala sve propise koji uređuju područje izdavanja lijekova na recept u Hrvatskoj, te proučila praksu pojedinih zemalja članica Europske unije. Radi se o tržištu lijekova na recept, koje je zbog specifičnosti lijeka u određenoj mjeri ograničeno.

Također, ne dovodeći u pitanje nadležnost HZZO-a kao javne ustanove za provođenje poslova obveznog zdravstvenog osiguranja, kao ni cilj HZZO-a da propisivanje lijekova učini financijski optimalnim i održivim sustavom, Agencija je provedenom analizom propisa, zaključila kako primjena Vodiča na određeni način može za posljedicu imati ograničavanje na tržištu lijekova odnosno u određenom dijelu može utjecati na isključivanje pojedinih poduzetnika na tržištu lijekova. Riječ je o poduzetnicima čiji se proizvodi nalaze na osnovnoj listi lijekova HZZO-a koji unutar određene terapijske skupine nisu najjeftiniji", zaključili su u Agenciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close