Ministarstvo gospodarstva analizirat će Uljanikovo pismo namjere za 3. maj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. prosinac 2012. u 16:58
Duško Marušić/PIXSELL

Vlada je na današnjem, zatvorenom dijelu sjednice, usvojila zaključak u vezi s informacijom o zaprimljenom pismu namjere pulskog Uljanika.

Vlada je na današnjem, zatvorenom dijelu sjednice, usvojila zaključak u vezi s informacijom o zaprimljenom pismu namjere pulskog Uljanika za davanje ponude za kupnju Brodograđevne industrije 3. maj, a koje je Uljanik dostavio Ministarstvu gospodarstva.

Kako je priopćeno iz Vlade, Ministarstvo gospodarstva zaduženo je da "analizira zaprimljeno pismo namjere, predloži hodogram aktivnosti privatizacije kao i tijela državne uprave koja će biti nositelji procesa privatizacije, u cilju mogućeg pokretanja postupka, temeljem članka 36. Zakona o upravljanju državnom imovinom, o prodaji i prijenosu dionica Brodograđevne industrije 3. maj". Resorno je ministarstvo gospodarstva zaduženo da u roku 15 dana dostavi Vladi RH izvješće o učinjenom.

Pulski je Uljanik krajem studenoga objavio da je Nadzorni odbor dao Upravi prethodnu suglasnost na upućivanje pisma namjere za davanje ponude za kupnju riječkog 3. maja. Tomu je pak prethodila privatizacija samog Uljanika, a koja se odvijala kroz dvije faze – radničko dioničarstvo (ESOP) i dokapitalizaciju. Takvu je privatizaciju Uljanika Vlada najavila u drugoj polovici lipnja kada je predstavila i prijedlog o privatizaciji riječkog 3. maja kojega bi preuzeo privatizirani Uljanik.

Prva faza privatizacije Uljanika provedena je u srpnju i tada su bivši i sadašnji radnici Uljanika upisali nešto manje od 1,3 milijuna dionica, a skupština pulskog brodogradilišta je krajem kolovoza donijela odluku i o drugoj fazi, dokapitalizaciji koja je provedena u studenom.

Temeljem odluke skupštine s kraja kolovoza, Uljanik je početkom studenog objavio javni poziv zainteresiranim institucionalnim ulagateljima za upis novih redovnih dionica, najviše do 3.354.380 novih dionica, nominale 90,00 kuna po dionici, a uvjet za uspješnost izdanja bio je upis i uplata najmanje 1.118.127 novih dionica.

Krajem studenog Uljanik je objavio da je izdanje novih dionica bilo uspješno – upisano je 1.119.997 novih dionica za koje je uplaćeno 100,8 milijuna kuna. Tada je objavljeno i da su najveći ulagatelji u nove dionice Uljanika osiguravajuća društva s udjelom od 30 posto, mirovinski fondovi s 25 posto, pravne osobe s 25 posto te investicijski fondovi s 20 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close