Ministarstvo financija s najvećim smanjenjem rashoda

Autor: Jadranka Dozan , 16. srpanj 2017. u 22:00
Rashodi Ministarstva zdravstva zasad samo 2% veći, ali tek treba rješavati dugove, Foto: Pixsell

Za 412 milijuna kuna manje rashode MF-a u prva četiri mjeseca najzaslužniji su niži kamatni troškovi, dok su za milijardu kuna povećanja u resoru poljoprivrede ‘krive’ ranije isplate subvencija.

Proračunski rashodi u prva četiri mjeseca ove godine ostvareni su u iznosu 39,55 milijardi kuna ili 30,8 posto cjelogodišnjega plana. U prvoj trećini godine, dakle, dinamika izvršenja proračuna u cjelini je u planskim okvirima. U odnosu na prošlu godinu rashodi su veći za 1,44 milijarde kuna, a u znatnoj mjeri to je posljedica nešto ranijih isplata subvencija poljoprivredi, koje su pridonijele i višoj razini deficita u prvom kvartalu. Prema izvještaju o izvršenju proračuna po ministarstvima daleko najveće godišnje povećanje rashoda, za više od milijardu kuna, u prva je 4 mjeseca imalo Ministarstvo poljoprivrede.

Ove je godine, naime, već u veljači isplaćena velika tranša od 1,3 milijarde kuna tih subvencija (u ožujku daljnjih 200 mil.), dok su lani značajnije isplate evidentirane tek od travnja pa je u prva četiri lanjska mjeseca na subvencije otišlo 886 mil. kuna. Drugo najveće povećanje rashoda, za 374 milijuna, bilo je kod Ministarstva znanosti i obrazovanja, no potrošenih 4,7 milijardi kuna predstavlja manje od trećine njegova plana za 2017. Najveći postotni rast (96%) bilježi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, s 417 mil. kuna rashoda, što je 17 posto njegova godišnjega plana.

Nasuprot tome, izdaci Ministarstva financija bilježe najveći godišnji pad, a to se uvelike može pripisati manjim troškovima kamata po državnom dugu. U četiri mjeseca MF je ostvarilo nepunih 6 milijardi kuna rashoda, odnosno 412 milijuna kuna manje nego lani. Dobar dio rashoda MF-a, a time i njihova smanjenja, odnosi se na “ostale izdatke države”, u čemu su najveći oni za servisiranje državnog duga. Ministarstvo obrane do kraja travnja potrošilo je 1,18 mlrd. kuna, što je 159 milijuna više no lani, ali i 27 posto plana za cijelu 2017. godinu. Na tragu proračunskih projekcija zasad je i Ministarstvo zdravstva s 3,15 milijardi kuna rashoda (60 više nego lani), što je približno trećina njegova ovogodišnjeg proračuna koji još uvijek ne uključuje HZZO. No, s obzirom na stanje dugova u bolničkom sustavu očito je neizbježna nova runda sanacije. Ostaje vidjeti kako će se ona odraziti na proračun.     

Komentirajte prvi

New Report

Close