‘Ministarstvo financija poslalo je upozorenje bankama’

Autor: Agencija VLM , 09. listopad 2014. u 13:08
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Udruga Franak je pripremila je nove predloške za prigovore bankama zbog njihova odbijanja vraćanja preplaćenih iznosa kamata dužnicima.

– Ministarstvo Financija poslalo je upozorenje bankama da se u komunikaciji s dužnicima drže pozitivnih zakona i pravomoćne presude, bez pozivanja na tzv. tumačenje Ministarstva financija od 14. siječnja 2014. Bankama prijeti cca. 8 milijardi kuna te njihovim predsjednicima Uprava jedna milijarda kuna ukupnih prekršajnih kazni za sve postojeće ugovore u kojima nisu ugovoreni fiksni dijelovi kamate. Ništetne promjenjive kamate moraju biti ponovo ugovorene na temelju ekonomskih uvjeta kod isplate kredita – izvijestili su danas iz Udruge Franak na konferenciji za novinare.

– Ctiramo dijelove pisma „Takav vid tumačenja  je oblik stručne pomoći, neobvezujuće pravne snage“ te „banke su u svome poslovanju dužne pozivati se isključivo na zakonske odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju i drugih relevantnih zakona i propisa te poštivati temeljna načela pravnog poretka i pravomoćne sudske presude." Udruga Franak već mjesecima upozorava na protupravnost toga tumačenja. Konačno je i Ministarstvo financija uvidjelo da je to tumačenje suprotno Zakonu o potrošačkom kreditiranju te je suprotno izrijeci iz pravomoćne presude kojom se promjenjiva kamata u sedam tuženih banaka proglašava nepoštenom i ništetnom ugovornom odredbom. Podsjećamo da su se neke banke kod odbijanja prijedloga dužnika za vansudski dogovor o ugovaranju fiksne marže, pozivale baš na spomenuto protupravno tumačenje Ministarstva financija. Slanjem upozoravajućeg pisma bankama, svi takvi odgovori sada su i u Ministarstvu financija proglašeni protupravnim – poručuju iz Udruge Franak.

Izvijestili su kako su se nakon vala zahtjeva dužnika za vraćanje preplaćenih kamata upućenih bankama na temelju pripremljenih predložaka Udruge Franak banke sve redom odbijale dužnike opravdavajući se između ostaloga i spomenutim protupravnim tumačenjem. Sve banke osuđene pravomoćnom presudom tražile su reviziju na Vrhovnome sudu, kao što je reviziju zatražio i „Savez udruga Potrošač“ zahtijevajući priznavanje kompletne prvostupanjske presude sudca Radovana Dobronića.

Udruga Franak pripremila je sada nove predloške za prigovore bankama zbog njihova odbijanja vraćanja preplaćenih iznosa kamata dužnicima. Ti predlošci preporučuju se onim dužnicima koji još uvijek nisu odlučili hoće li podići privatnu tužbu, ali i onima koji žele još jednom pokušati mirnim vansudskim putem dogovoriti s bankama vraćanje preplaćenih kamata. Te prigovore bankama mogu slati samo oni dužnici koji su prethodno već slali svoje zahtjeve za vraćanje preplaćenih kamata.

– Udruga Franak pripremila je i optužne prijedloge protiv svih banaka koje su ugovarale promjenjivu kamatu na nezakonit način, a kasnije nisu na temelju Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) ugovorile s dužnicima promjenjivi parametar i fiksni dio kamate. Naime, na temelju članka 26. stavka 1. podstavka 28. ZPK-a predviđene su prekršajne kazne od 80,000 do 200,000 kn za sve banke koje su propustile ugovoriti s dužnicima parametar i fiksni dio kamate u svim kreditima u kojima to nije ugovoreno na početku ugovornog odnosa, dok je za predsjednike Uprava u takvom slučaju predviđena prekršajna kazna od 10,000 do 50,000 kn. Te kazne predviđene su za svaki pojedinačni prekršaj, ako dužnik-oštećenik prijavi banku. Očigledno je da se bankama daleko više isplati ugovoriti parametar i fiksni dio kamate, nego plaćati uistinu visoke kazne. Radi se o velikom i bitnom društvenom problemu, jer banke su propustile ugovoriti potrebne podatke sa cca. 100,000 dužnika u svim kreditma ugovorenima prije 2010. godine, bez obzira na valutu u kojoj je kredit ugovoren. Važno je reći da se optužni prijedlog Prekršajnom sudu ne naplaćuje – kažu iz Udruge.

– Udruga Franak procjenjuje da bankama prijeti ukupno najmanje 8 milijardi kuna prekršajnih kazni te predsjednicima Uprava banaka prijeti ukupno najmanje 1 milijarda kn prekršajnih kazni, ako u međuvremenu banke ne ugovore parametar i fiksni dio kamate s dužnicima. Ponovo moramo napomenuti da fiksni dio kamate nije moguće odrediti drugačije nego kao razliku početne kamate i početne vrijednosti promjenjivog parametra, jer sve kamate nakon toga bile su nezakonito jednostrano mijenjane od strane banaka, a u 7 kolektivno tuženih banaka to je i sudski proglašeno nezakonitim odnosno nepoštenim poslovanjem banaka – izvijestili su iz Udruge Franak.

Komentirajte prvi

New Report

Close