Ministarstvo financija naručilo procjenu vrijednosti Modre špilje

Autor: Suzana Varošanec , 17. listopad 2016. u 22:00
Procjenu radi splitski sudski vještak za građevinarstvo Jure Malenica

Splitski sud smatra da je moguć tek likvidacijski stečaj, što znači unovčenje imovine, namirenja vjerovnika i zaključenja postupka.

Dvije godine nakon otvaranja stečaja turističke tvrtke Modra špilja iz Komiže te ranijeg neuspješnog predstečaja, u kojem država nije bila zainteresirana za sanaciju tvrtke, konačno se  odlučuje o njezinoj daljnjoj perspektivi.  Zainteresiralo se Ministarstvo financija, koje je najveći vjerovnik s hipotekom na cijeloj imovini, tvrdi stečajni upravitelj Ivo Bučan.

U tijeku je, kaže, na inicijativu tog resora i procjena vrijednosti nekretnina kako bi Ministarstvo moglo donijeti odluku o stečajnom planu. Doznajemo da procjenu radi splitski sudski vještak za građevinarstvo Jure Malenica, te da je praktički gotova. "Očekujemo da će Trgovački sud u Splitu sazvati skupštinu vjerovnika kako bi odlučili što dalje",  kaže upravitelj. No, riječ je o stečajnom planu koji je u rujnu odbacio Trgovački sud u Splitu, pa su trenutačno aktualne obje opcije.

Postoji mogućnost, naime, da će se tražiti investitori za tvrtku nakon što je država  sanira kroz stečaj, ali i prodaja imovine u stečaju (hotela Biševo i restorana). Istodobno, slučaj je pod ingerencijom Visokog trgovačkog suda, koji odlučuje o žalbi upravitelja na odluku splitskog suda kojom je 'pokopan' stečajni plan. Uključen je i DORH, koji je upoznat sa cijelim slučajem, te je i u stalnim kontaktima sa predstavnicima Ministarstva turizma, Ministarstva financija i DUUDI-ija.

Tvrtka nesporno uspješno posluje u stečaju, no pitanje je do kada, s obzirom da nema stečajni plan. U tom je pogledu ključno pitanje treba li štiteći svoje interese država spašavati ovu tvrtku, u kojoj inače ima više od 40% dionica te je i pojedinačno najveći dioničar, dok je drugi Validus u stečaju, ili ne. Splitski sud smatra da je moguć tek likvidacijski stečaj, što znači unovčenje imovine, namirenje vjerovnika i zaključenje postupka, pa nije odobren zahtjev upravitelja da se radnici angažiraju do ožujka 2017., nego do siječnja. "Neshvatljiva je to, i neprihvatljiva odluka, a ono što je dozvoljeno u stečaju Jadrankamena nije ovdje", kaže Bučan.

Komentirajte prvi

New Report

Close