Ministar Zmajlović u Krapini i Zaboku predstavio mjere energ. učinkovitosti u 2015. g

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2015. u 14:11
Foto: http://www.kzz.hr/

U Krapini i Zaboku održana je informativna radionica i tribina za građane na kojoj su ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller govorili o dostupnim sredstvima i natječajima za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u 2015. godini.

U srijedu, 11. veljače 2015. godine u Krapini i Zaboku održana je informativna radionica i tribina za građane na kojoj su ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller govorili o dostupnim sredstvima i natječajima za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u 2015. godini. Navedenim događajima nazočio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Predstavljanje projekata predstavnicima Krapinsko-zagorske županije te predstavnicima gradova i općina iz te županije održano je u Krapini u Pučkom otvorenom učilištu. Nakon Krapine uslijedio je obilazak Osnovne škole Antuna Kovačića u Zlataru, koja je energetski obnovljena u sklopu 10 milijuna kuna vrijednog projekta Krapinsko-zagorske županije, zahvaljujući kojem je poboljšana energetska učinkovitost u 10 osnovnih škola na području županije. Kasnije tog dana u Multimedijalnom centru Zabok predstavljeni su projekti energetske učinkovitosti i zaštite okoliša na tribini za građane.

Prilikom predstavljanja projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u Krapini, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je da su građani prepoznali vrijednost projekata koje provode Ministarstvo i Fond te da je zanimanje za energetsku obnovu obiteljskih kuća veliko. „Lani je interes građana bio trostruko veći nego prethodnih šest godina zajedno. Ove godine smo promijenili natječajnu proceduru kako bi sredstva za sufinanciranje obnove kuća bila dostupna svim građanima. Krajnji cilj projekata koje provodimo je podizanje standarda i kvalitete života naših građana kroz nižu potrošnje energije, a time i niže režije, i naravno, zaštita okoliša' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, koji je tom prilikom istaknuo da Krapinsko-zagorska županija po projektima energetske učinkovitosti može biti uzor drugim sredinama u Hrvatskoj. Ministar Zmajlović dodao je da su u Krapinsko-zagorskoj županiji za nabavu komunalne opreme i vozila za odvojeno prikupljanje otpada pokrenuta 22 projekta ukupne vrijednosti 5,6 milijuna kuna koje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira sa 2,5 milijuna te da će u sklopu programa energetske obnove provedenog 2014. na području Županije biti obnovljeno 77 kuća. Ta je investicija vrijedna 5,7 milijuna kuna, a udio sufinanciranja Fonda iznosi 1,5 milijuna.

Ministar Zmajlović obišao je i Osnovnu školu Ante Kovačić u Zlataru koju je naveo kao sjajan primjer važnosti projekata energetske učinkovitosti. Škola je obnovljena u sklopu projekta poboljšanja energetske učinkovitosti 10 osnovnih škola na području Krapinsko-zagorske županije koji je vrijedan 10 milijuna kuna. Obnova 40 godina stare škole dovela je do uštede prirodnog plina od čak 44%, a uz to što su smanjeni troškovi djeca i nastavnici borave u ugodnijem prostoru. „Ove smo godine za energetsku obnovu obiteljskih kuća osigurali sredstva za sufinanciranje i do 10.000 projekata. Za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti ukupno smo osigurali 600 milijuna kuna kojima će se pokrenuti projekti vrijedni preko 1,2 milijarde. Time čuvamo postojeća radna mjesta i stvaramo preduvjete za nova. U pripremi imamo 36 javnih poziva i natječaja kroz koje će se projekti sufinancirati sa 40 do 80% bespovratnih sredstava“  – izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Župan Željko Kolar istaknuo je na informativnoj radionici u Krapini da je Krapinsko-zagorska županija sa provođenjem poticajnih mjera za korištenje obnovljivih izvora energije počela još 2009. godine te da su do ove godine odobrene subvencije za 286 korisnika, od čega 155 za solarne kolektore, 7 za geotermalne dizalice, 54 za kotlove na pelete, 56 za pirolitičke kotlove i 16 za fotonaponske sustave. „Od 2009. do 2015. godine za mjere energetske učinkovitosti na području Krapinsko-zagorske županije izdvojeno je ukupno 10 milijuna i 260 tisuća kuna. Treba istaknuti da su većinu radova obavljali zagorski obrtnici i poduzetnici,  čime je ostvarena višestruka korist – građani su obnovili fasade i stolariju, novac je ostao na području županije, čime je potpomognuto zagorsko gospodarstvo. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nastavljaju sa provođenjem programa, dižu ga na još višu razinu, što pozdravljamo u svakom slučaju“ – rekao je župan Kolar te dodao da Županija ima odličnu suradnju sa Ministarstvom i Fondom.

Na tribini za građane održanoj u Zaboku, ministar Zmajlović i direktor Fonda Sven Müller istaknuli su da će natječaj za energetsku obnovu kuća biti otvoren početkom ožujka ove godine. Riječi je bilo i o natječajnoj proceduri, koja će biti jednostavnija, kako bi se realizaciju projekata energetske obnove obiteljskih kuća učinilo učinkovitijom, odnosno kako bi svi građani, neovisno o tome jesu li se njihovi općine i gradovi prijavili na javni poziv Fonda, mogli ostvariti bespovratna sredstva te da bi se smanjili troškovi dokumentacije. Prijave će direktno zaprimati Fond te će se na natječaj moći prijaviti svi građani. Lani su bila osigurana sredstva za energetsku obnovu 6.000 obiteljskih kuća, a sklopljeno je tek nešto više od 1.500 ugovora. Ta slaba realizacija, uz nejednake kriterije i visoke troškove dokumentacije, ujedno je i jedan od tri glavna razloga zašto od ove godine Fond direktno preuzima prijave građana.

Na tribini za građane bilo je govora i o nastavku programa sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada, a novost su natječaji za energetsku obnovu komercijalnih zgrada među kojima su, na primjer, uredske zgrade, banke, trgovine, skladišta, industrijski pogoni, hoteli, restorani i sl. Pokrenut je i program sufinanciranja projekata obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru. Novost za građane ove godine je i pokretanje novog programasufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja za građane, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Zbog više nabavne cijene građani se rjeđe odlučuju na njih te je stoga ova subvencija poticaj građanima da prilikom kupnje kućanskih uređaja obrate pažnju na one koji su energetski učinkovitiji. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a javni poziv je predviđen u svibnju. Također je istaknuto da se nastavljaju projekti energetske učinkovitosti u prometu te će se sufinancirati kupnja električnih i hibridnih vozila za građane i pravne osobe, projekti čistijeg transporta u javnom prijevozu, treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike. 

Komentirajte prvi

New Report

Close