‘Ministar Zmajlović morao bi podnijeti ostavku’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. studeni 2012. u 11:21
Mihael Zmajlović (PXL)

Udruga smatra da su izjave o prijetnjama koje prima ministar obična manipulacija kojom pokušava u javnosti popraviti svojuo poljuljanu vjerodostojnost.

Udruga "Eko Kvarner" smatra da je, nakon izjave ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, jedini logičan potez, da on podnese neopozivu ostavku.

"Eko Kvarner" jučer u priopćenju navodi da je ministar Zmajlović "u subotu nakon prijema delegacije prosvjednika iz Slavonskog Broda javno priznao, da ne može uspješno obavljati posao koji mu je povjeren, a to je zaštita okoliša i prirode te posljedično, što je još i važnije, zdravlja i života njezinih građana". "Ministar Zmajlović je također izjavio da građani, još najmanje dvije godine, moraju trpiti neprihvatljivo zagađenje iz rafinerije u Bosanskom Brodu i da on tu ne može na bilo koji način pomoći. Treba napomenuti da u tom zagađenju postoje i brojni po zdravlje opasni plinovi, kao što je kancerogeni benzen, koji će u te dvije godine neizbježno dovesti i do oboljenja mnogih građana", navodi "Eko Kvarner".

"S tim priznanjem nemoći putem resornog ministra, V je direktno priznala da su zdravlje i životi građana Slavonskog Broda i šire okolice prihvatljiva kolateralna žrtva interesa vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu", navodi ta udruga. "Nesporno je", dodaje, "da se sirovina za taj ekološki izuzetno problematični objekt transportira putem tvrtke Janaf (koja je u hrvatskom vlasništvu) te se stanje u Slavonskom Brodu može trenutno poboljšati, i to ne inzistiranjem da sporna rafinerija trenutno prekine proizvodnju, već da počne koristiti prihvatljiviju sirovinu i energent. Jedini razlog zbog čega rafinerija ne koristi kvalitetniju sirovinu i energent je enormno veći profit ruskog vlasnika rafinerije, koji se postiže korištenjem nekvalitetne sibirske nafte i loživog ulja kao energenta te nam je potpuno nejasno, zašto su Vladi puno važniji financijski interesi ruskog vlasnika rafinerije od kvalitete života pa i zdravlja njenih vlastitih građana".

Eko Kvaraner drži kako je "bitno napomenuti da je ministar Zmajlović već i do sada napravio mnoge sporne poteze, kao što je skandalozno ponašanje oko projekta Plomin C i zaustavljanje slanja u Saboru tri važna zakona iz domene zaštite okoliša, koje je pripremila njegova prethodnica Mirela Holy".

"Sukladno tome, sumnjamo u vjerodostojnost teza koje su se ovih dana pojavile u medijima, da ministar Zmajlović dobiva prijetnje smrću i to zbog toga što je on npr. neslanjem zakona o otpadu u saborsku proceduru napravio upravo ono što su mnogi interesni lobiji (pa i zločinačke organizacije) od njega očekivali i time ih zaštitio od demontaže njihovih dobro uhodanih poslova, do koje bi neizbježno došlo da su se implementirali zakoni koje je pripremila njegova prethodnica Holy, i zbog kojih je morala napustiti mjesto ministrice.

Udruga smatra da su izjave o navodnim prijetnjama koje prima ministar Zmajlović obična manipulacija kojom on pokušava u javnosti popraviti svoju već dobro poljuljanu vjerodostojnost".

"Od premijera Zorana Milanovića očekujemo da, ako ministar ne shvati paradoks u kojem se nalazi, uruči mu otkaz, kao što bi učinio svaki poslodavac svom radniku koji mu javno prizna da ne može ispuniti svoje obveze", navodi u priopćenju udruga "Eko Kvarner".

Komentirajte prvi

New Report

Close