Ministar Varga najavio skori početak izgradnje nove zgrade ginekologije i pedijatrije

Autor: Poslovni.hr , 03. veljača 2015. u 10:23
Foto: http://www.rijeka.hr/

Ministar zdravlja prim. Siniša Varga, sa suradnicima u pratnji sanacijskog upravitelja KBC-a prof. dr. sc. Davora Štimca, gradonačelnika Vojka Obersnela i župana Zlatka Komadine posjetio je Dječju bolnicu Kantrida gdje je nazočio preimenovanju dosadašnjeg Zavoda za dječju kirurgiju i ortopediju u Kliniku za dječju kirurgiju.

Ministar zdravlja prim. Siniša Varga, sa suradnicima u pratnji sanacijskog upravitelja KBC-a prof. dr. sc. Davora Štimca, gradonačelnika Vojka Obersnela i župana Zlatka Komadine posjetio je Dječju bolnicu Kantrida gdje je nazočio preimenovanju dosadašnjeg Zavoda za dječju kirurgiju i ortopediju u Kliniku za dječju kirurgiju. Ministar Varga je tom prigodom najavio početak radova na izgradnji nove zgrade Ginekologije i Pedijatrije na Sušaku.

Ministar Varga posjetio je grad Rijeku povodom konferencije ''Živjeti zdravo'', a u sklopu boravka u Rijeci obišao je i Dječju bolnicu Kantrida. Povod posjete Kantridi je dodjeljivanje statusa Klinike za dječju kirurgiju dosadašnjem Zavodu za dječju kirurgiju i najava novih projekata i aktivnosti novoimenovane Uprave KBC Rijeka. Uz gradonačelnika Vojka Obersnela i župana Zlatka Komadinu, ministar je u pratnji pročelnika Klinike za dječju kirurgiju na Kantridi doc. dr. Harry-a Nikolića, obišao prostore novoimenovane Klinike te dao izjavu za medije u kojoj je naglasio kako je riječ o velikom iskoraku Zavoda za dječju kirurgiju, čiji su djelatnici uz pomoć lokalne zajednice, koja je ulagala u opremu i prostor, postigli izvrsne rezultate.

Klinika za dječju kirurgiju je taj status dobila na četiri godine. Doc. dr. Harry Nikolić, zahvalivši na dodijeli statusa naglasio je kako ova klinika zaslužuje nositi taj časni naslov, jer je riječ o klinici u kojoj se godišnje obavi 1600 operacija, ambulantno godišnje primi 25 000 pacijenata, a dnevno obavi i do 700 pregleda. Klinika ima nultu stopu mortaliteta, a roditeljima je omogućen 24-satni boravak uz dijete. „Djeca borave u prosjeku tri-četiri dana, a liste čekanja nema jer smo odavno uveli poslijepodnevnu smjenu i rad subotom“, kazao je Nikolić te dodao da je velik doprinos radu klinike pružio i Grad Rijeka uređenjem prostora i kupnjom opreme. 

Čestitajući pročelniku Nikoliću na dobivenom statusu Klinike, ministar Varga je naglasio kako je sve što se čini za poboljšanje zdravstvenih usluga nedostatno, jer ono što Primorsko-goranska županija i grad Rijeka zaslužuju je izgradnja nove bolnice na Sušaku. "Već idućeg tjedna počinju pripremni radovi na terenu, kako bi se mogli započeti s radovima na izgradnji nove bolnice“, poručio je ministar te dodao kako će se taj projekt financirati iz kreditnog zaduženja Vlade RH. Kredit, čiji je jamac Vlada, služit će za prvu i dugu fazu, odnosno pripremne radove i izgradnju zgrade Ginekologije i Pedijatrije. Istovremeno će se pripremati treća i četvrta faza koja će obuhvaćati sve ostale objekte, u sklopu projekta koji će se financirati iz Javno-privatnog partnerstva", rekao je Varga. 

Ministar je kazao kako se čeka odluka Vlade za pokretanje dugoročne nabave opreme, među kojom je 30 CT uređaja i 15 magnetnih uređaja. Što se tiče davno obećane nabave novog CT uređaja, Varga jer kazao kako je tender pri kraju i uskoro će biti odabran ponuđač za dobavu 256-slojnog CT-a, koji će stajati nešto više od predviđenog CT uređaja niže rezolucije, koji je trebao biti nabavljen. U svakom slučaju, u sklopu nabave koja uskoro treba biti objavljena nalazi se i dio opreme za riječki KBC. 

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je nova klinika važan iskorak u kvaliteti liječenja djece, te dodao kako je pred novu godinu potpisan aneks ugovora kojim su se, iz projekta izgradnje novog KBC-a na Sušaku, izdvojili prostori Ginekologije i Pedijatrije, čime su stvoreni preduvjeti da se uz osiguranje sredstava, kako je naveo ministar Varga, već ove godine započne sa izgradnjom prvog većeg objekta bolnice na Sušaku. Naravno, Grad će napraviti sve ono što se od njega očekuje. Zemljište je već preneseno kroz pravo građenja na KBC, a uskoro će krenuti radovi na izgradnji nove energane koja će služiti, kako za potrebe bolnice, tako i za potrebe Sveučilišta. Također, Grad će pratiti radove na izgradnji novog KBC-a izgradnjom potrebne infrastrukture, rekao je Obersnel.

„Status Klinike za dječju kirurgiju znači puno za KBC Rijeka, dižemo nivo, ne samo u stručnom smislu nego u smislu znanstvenog i nastavnog rada“, kazao je sanacijski upravitelj KBC-a prof. dr. sc. Davor Štimac te naglasio kako upravo Ginekologija i pedijatrija zaslužuju da budu prvi koji će se useliti u novi objekt na Sušaku. Štimac je dodao kako je novoimenovana Uprava KBC Rijeka, za pretrage za koje postoji duga lista čekanja, odlučila u ambulante uvesti poslijepodnevnu smjenu te rad subotom, za početak u naredna dva mjeseca. „Nema smisla da ambulante i operacijske sale poslijepodne i subotom stoje prazne, ako imamo duge liste čekanja“, kazao je Štimac. Zaključujući konferenciju za medije ministar Varga je kazao kako će se ovaj model uvođenja poslijepodnevnog rada i rada subotom uvesti na razini svih pet KBC-a u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close