Ministar turizma i šefica HTZ-a u lovu na Ruse

Autor: Marija Crnjak , 04. lipanj 2013. u 12:18
Sastanak ministra Darka Lorencina i Meri Matešić, s ruskim turoperatorima. Foto Ministarstvo turizma

Do vize za odmor u Hrvatskoj za najviše pet dana – Hrvatska otvara 18 viznih centara u Ruskoj Federaciji, kako bi se olakšao turistički promet.

Potaknuti brojnim upozorenjima turističkih djelatnika o jasnim naznakama gubitaka na ruskom tržištu zbog uvođenja viza, u Rusiji borave ministar turizma Darko Lorencin, direktorica Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić te načelnik Sektora za konzularne poslove pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Vinko Ljubičić, koji su se danas u Moskvi sastali s vodećim ruskim turoperatorima koji organiziraju putovanja u Hrvatsku.

„Nalazimo se pred izazovom ulaska u EU, uvođenje viznog režima naša je dužnost, a ne izbor. S viznim režimom Hrvatska se susreće po prvi puta i upravo zato sam se iz prve ruke želio uvjeriti u stanje na tržištu“, istaknuo je Lorencin te najavio sastanak s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, kako bi se postupak izdavanja viza još više olakšao.

S obzirom na ulazak u Europsku uniju, Hrvatska se od 1. travnja morala u potpunosti prilagoditi viznoj politici unije, što znači da se za državljane koje nisu članice EU od toga dana primjenjuje vizni režim. Istovremeno, prema odluci Vlade stranci nositelji valjane schengenske dozvole do 31. prosinca 2013. ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku i kratkotrajni boravak, ili za prelazak preko državnog područja RH. 

Kako bi se olakšao dolazak gostiju iz Rusije, Ruski će državljani vizu za ulazak u Hrvatsku moći ishoditi i posredstvom viznih centara te akreditiranih turističkih agencija. Trenutačno je pri Veleposlanstvu akreditirano 103 agencije, od čega je 96 agencija za Rusiju, a sedam za Belarus, za čiji je državljane također nadležno veleposlanstvo u Moskvi. Početkom ovoga mjeseca, u 18 milijunskih gradova s radom će započeti vizni centri, a do sredine srpnja biti će pokriveno područje cijele Rusije. Ugovor za vizne centre potpisan je s tvrtkom VFS Global, a prvi među njima otvoren je jučer u Moskvi iz kojeg je već jutros u Konzularni ured stigao prvi paket s 220 privatnih zahtjeva, priopćili su iz Ministarstva turizma.

Veleposlanstvo RH u Moskvi od 1. travnja do danas izdalo je gotovo 13 tisuća viza, s time da se dnevno u prosjeku zaprimi 1000-1500 zahtjeva, tvrde u Veleposlanstvu te tvrde da se klijenti primaju i izvan redovnog radnog vremena. "Sve vize su do sada izdane kroz tri, odnosno pet dana, ovisno o tome da li je postupak žuran ili ne, radi se vikendima i praznicima, a jedna osoba u prosjeku obradi 50 zahtjeva dnevno. Jučer su u konzularnom uredu počele raditi još tri dodatne osobe“, naglasio je Marko Perić iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Meri Matešić istaknula je da je rusko tržište među deset najvećih emitivnih tržišta Hrvatske, iz kojeg godišnje dolazi gotovo 200 tisuća turista. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u 2012. godini turisti iz Rusije ostvarili su 196 tisuća dolazaka, što je 8 posto više nego u prethodnoj godini, te ostvarili 1,6 milijuna noćenja. U ukupnom turističkom prometu Hrvatske, turisti iz Rusije čine udio od nešto više od 2 posto. 

Sutra će se delegacija iz Hrvatske, predvođena ministrom Lorencinom, sastati sa ukrajinskim turoperatorima u Kijevu.

Iako pozdravljaju napore ministra i šefice HTZ-a, turistički djelatnici upozoravaju da su se ovakvi sastanci trebali dogoditi mjesecima ranije, te u medijima tvrde da se s ruskog tržišta već otkazuju čarteri koji se nisu uspjeli napuniti.

Komentirajte prvi

New Report

Close