Ministar Tolušić objavio “lihvarski ugovor” stranog trgovačkog lanca

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2017. u 10:08
Foto: Damir Špehar / Pixsell

“Bolje im je da počnu mijenjati ugovore i način poslovanja.”

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na Facebooku je objavio dokument za koji tvrdi da je ugovor stranog trgovačkog lanca s domaćim poljoprivrednikom, a čime je htio ilustrirati način na koji trgovci nemilosrdno iskorištavaju domaće dobavljače. Ministar je napisao:

Ovo je ugovor jednog velikog stranog trgovačkog lanca s našim domaćim poljoprivrednim proizvođačem. Na cijenu našeg proizvoda trgovac udara odnosno ucjenjuje našeg proizvođača s gotovo 80% rabata. Upravo zbog ovakvih pametnjakovića i uvodimo Zakon o suzbijanju nepoštenih trgovačkih praksi. Stvarno ne znam tko normalan misli da je 80% rabata na proizvođačku cijenu pošteno i normalno ponašanje. Nisu niti domaći trgovački lanci puno bolji, ali ovo je jedan od najružnijih primjera. 
I zato, koliko god se pojedini lobiji trudili spriječiti donošenje ovog Zakona (a sad mi je jasno zašto), mogu im samo poručiti da uzalud troše energiju. Bolje im je da počnu mijenjati ugovore i način poslovanja.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Koji prizemni populizam u svrhu lokalnih izbora.

Ovo je ugovor. Proizvodjac ga ne mora prihvatiti. Postoji vjerojatno stotine drugih trgovaca kojima moze prodavati svoju robu. Moze i sam otvoriti trgovinu.

I ko garantira da je proizvodjacka cijena fer. Mozda je ovaj digao svoju proizvodjacku cijenu 200%, pa ni sa 70% rabata nema kupaca.

Nije bitno koliki je rabat, nego kolika je prodajna cijena robe.

Ponuda i potraznja odredjuju cijenu, a ne politbiro. Kinezi su to shvatili 1980-e, mozda jednog dana shvati i Tolusic.

Več se deseti put moram ulogirati…svaki put me izbaci iz poslovnog.hr..ili mi nameće stranice
i odjavljuju me…?!

Dakle, pisali smo o tome….Kaufland je bio najgori svojevremeno….on je naplaćivao doslovno
SVE…svaki milimetar police, sve….

Iskreno, jedini ministar tog resora koji ima dobre namjere i nesto i radi, ali prvo je bilo mlijeko, a sada i ovo. Biti cu pristojan pa cu reci da je to antikapitalisticki

New Report

Close