Ministar smjenjuje predsjednike trgovačkih sudova

Autor: Dragan Grdić , 22. prosinac 2008. u 22:00

Kažnjeni su Srđan Šimac i Nevenka Marković

Nakon što je u javnosti prezentirana afera o presudi kojom je tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. dobila više od šest milijuna kuna od MORH-a, a koju je na zahtjev Državnog odvjetništva u reviziji Vrhovni sud poništio, iz službenih izvora u Ministarstvu pravosuđa najavljen je opoziv predsjednika Visokog trgovačkog suda i zagrebačkog Trgovačkog suda Srđana Šimca i Nevenke Marković.

Donacije sutkinji
Ministar pravosuđa Ivan Šimonović potvrdio je da će, ne podnesu li ostavke, zbog propusta u upravljanju sudovima smijeniti Srđana Šimca i Nevenku Marković. Šimonović je rekao kako ne zna koliko će predsjednika sudova opozvati, ali je najavio da će to, nakon što je zaprimio inspekcijski nalaz, odmah učiniti za Šimca, Marković te predsjednika Općinskog suda u B. Manastiru Zlatka Kajtara. Objasnio je kako je inspekcija kod Šimca utvrdila nepostojanje evidencija predmeta, a za Nevenku Marković utvrđeno je da je za sud primila donacije trgovačkih društava koje nisu u skladu sa zakonom, primjerice Zg holdinga, Fine i Ine.

Akcijski planovi
Kajtarovi su propusti neuredne financije, propusti u upravljanju, te zastare. Ministar je na konferenciji, koju je održao s predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom, najavio da će status predsjednika sudova ubuduće ovisiti o ispunjenju akcijskih planova za smanjenje broja neriješenih predmeta, čija će se provedba periodično nadzirati svakih šest mjeseci. Hrvatin je najavio kako će te planove izraditi sami predsjednici sudova prema tempu rješavanja zaostalih predmeta koje odrede on i ministar.

Naglasci

Bankarska tajna
Ministar Ivan Šimonović izjavio je da nove izmjene ne umanjuju mogućnost otkrivanja bankarske tajne za potrebe kaznenog postupka. Naglasio je da je za otkrivanje bankarske tajne i dalje potrebno ishoditi sudski nalog, ali s tom razlikom da nalog sada umjesto istražnog suda daje sudac istrage na prijedlog nadležnog državnog odvjetnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close