Ministar prvo nije htio reći, a onda objavio: imamo registriranih 334.378 nezaposlenih

Autor: Marija Brnić; Sandra Bartolović , 16. veljača 2011. u 22:00

Prema Popijačevoj međunarodnoj računici, u Hrvatskoj je zapravo 224.000 nezaposlenih

Vlada ne skriva broj nezaposlenih u Hrvatskoj, poručio je ministar gospodarstva Đuro Popijač na konferenciji za novinare, sazvanoj u srijedu u rano jutro, kako bi rastumačio zakašnjelu i promijenjenu objavu prvog izvješća o stanju na tržištu rada. No Popijač tada ni na uporno traženje novinara nije odao konkretne brojke o trenutnom broju nezaposlenih u zemlji, već je to učinio nekoliko sati kasnije, nakon sastanka s poljskim ministrom gospodarstva Waldemarom Pawlakom. “Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u siječnju je bilo 334.378 nezaposlenih”, kazao je tada Popijač. No odmah je dodao da Vlada o problemu tržišta rada želi govoriti na “pravi, transparentan i međunarodno priznat način”.

Međunarodna statistika
Broj nezaposlenih koji je na kraju iznio ministar je za 51 veći od onog do kojeg su u utorak došli novinari vlastitom računicom. No ni taj broj ministar zapravo ne smatra pravom brojkom o nezaposlenosti u Hrvatskoj. “Prema međunarodnim standardima Hrvatska ima stopu nezaposlenosti od 12,6 posto, a konačan će podatak objaviti Državni zavod za statistiku. Ako se usporedimo po međunarodnim standardima s drugim zemljama, Hrvatska je po stopi nezaposlenosti negdje u sredini, a nešto i iznad prosjeka, gledamo li EU 27”, kazao je Popijač. Pojasnio je i da sve zemlje koriste anketni način prikazivanja nezaposlenosti jer u pravilu jedna trećina onih registriranih na zavodima “ili ne traži posao, ili ne žele prihvatiti posao ili rade u sivoj zoni”. Prema Popijačevu izračunu, usklađenom s međunarodnim kriterijima, nezaposlenih bi u Hrvatskoj u siječnju bilo oko 224.000. Na upit zašto se, kad se već kriteriji prilagođavaju svjetskim i europskim, i podaci o anketnoj nezaposlenosti ne objavljuju na mjesečnoj razini, kao u tim zemljama, već samo kvartalno, Popijač je poručio da će ubuduće podaci biti i kod nas pripremani na mjesečnoj razini, onako kako se to radi u i EU. Podsjetio je da je prema posljednjoj anketi stopa nezaposlenosti bila 11,5 posto.

Traži se hitan sastanak
Zaključio je da će biti potrebne regulatorne i organizacijske promjene u HZZ-u kako bi se osiguralo eliminiranje činjenice da ima potražnje za radnicima, što je upravo bio slučaj u siječnju, u kojem je traženo sedam tisuća radnika, dok iz nekih razloga nema mehanizma da se ta mjesta popune preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. “Promjena metodologije neće smanjiti stvarnu nezaposlenost. Ona je rasla u odnosu na prethodne mjesece kako god je računali i zato smo tražili hitan sastanak Vlade, poslodavaca i sindikata kako bismo počeli ozbiljnije razgovore o pokretanju gospodarstva”, kazao je Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikat.

Josipović

Hoćemo istinu!
“Građani o svemu moraju znati istinu, pa i kad je riječ o pravom broju nezaposlenih. Nadopustivo je manipulirati metodologijom i nadam se da nije riječ o pokušaju skrivanja istine. Bez pravih podataka nemoguće je voditi socijalnu politiku i kreirati političku i gospodarsku klimu koja vodi u napredak i smanjenje nezaposlenih”, komentirao je prijepore oko stvarne nezaposlenosti predsjednik Ivo Josipović.

Očito je riječ o nalogu vlade da zavod ne da prave brojke o nezaposlenosti u Hrvatskoj
Milanka Opačić, SDP

Ne znam zašto Popijač nije htio reći broj, ali nezaposlenost i dalje blago raste
Boris Kunst, HDZ

Da je nezaposlenost stagnirala ili pala, to bismo saznali u roku od dvije sekunde
Goran Richemberg HNS

Komentirajte prvi

New Report

Close