Ministar Nakić zabranio nova zapošljavanja

Autor: Marija Crnjak , 03. veljača 2016. u 11:02
Ministar zdravlja Dario Nakić/Robert Anić/PIXSELL

U zdravstvu na neodređeno zaposleno 500 osoba.

Ministar zdravlja Dario Nakić donio je naputak o zabrani zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama nakon što je, kako tvrdi, vidio podatke po kojima je od datuma održavanja parlamentarnih izbora do 25. siječnja u zdravstvenih ustanovama zaposleno 500 osoba na neodređeno vrijeme.

Nakić je u utorak izjavio Hini da je odmah po preuzimanju dužnosti zatražio podatke o broju zaposlenih u sustavu, a iz tih se podataka vidi da su u dijelu zdravstvenih ustanova u protekla dva i pol mjeseca bili zaposleni zdravstveni i nezdravstveni djelatnici. Odlukom o zabrani zapošljavanja, koja je krajem prošloga tjedna poslana svim ustanovama, želi spriječiti zlouporabe do kojih bi moglo doći. "Od mene se očekuje odgovorno poslovanje, a teško da u ovom trenutku, dok se Ministarstvo zdravlja još ekipira, mogu kontrolirati svaku ustanovu, pa je to bio razlog da donesem odluku o zabrani zapošljavanja do daljnjeg", kaže Nakić.

Prema naputku ministra zdravlja, obustava zapošljavanja ne odnosi se radnike koji su zamjena za privremeno odsutne zaposlenike, pripravnike za obavljanje pripravničkog staža i djelatnike na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Od odluke su izuzeti i slučajevi gdje je postupak odabira kandidata putem natječaja završen. U hrvatskom zdravstvenom sustavu ukupno je zaposleno oko 73.000 djelatnika, od čega oko 12.000 liječnika. Ministar je jučer demantirao najave iz medija o smanjivanju prava pacijenata. 'Naprotiv, moja je namjera povećanje prava pacijenata. Stručna društva će odrediti standard,  određene usluge ćemo staviti u nadstandard", kazao je Nakić.

Komentirajte prvi

New Report

Close