Ministar Maras poziva korejska poduzeća da ulažu u Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2014. u 14:20
Gordan Maras. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras pozvao je u četvrtak u Seoulu južnokorejske poduzetnike da u Hrvatskoj potraže ulagačke prilike, prije svega u sektoru turizma, industrije i poljoprivrede.

– Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras pozvao je u četvrtak u Seoulu južnokorejske poduzetnike da u Hrvatskoj potraže ulagačke prilike, prije svega u sektoru turizma, industrije i poljoprivrede.

Maras u Južnoj Koreji predvodi hrvatsko izaslanstvo, koje sudjeluje na otvaranju 10. međunarodnog sajma inovacija u Seoulu, a na kojem se potencijalnim korejskim investitorima u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske predstavlja 12 inovacija hrvatskih tvrtki, među kojima tvrtke Šestan-Busch, Bernarda, PIP, Altpro, GEA i dr.

Uz sudjelovanje na otvorenju ovog sajma, koji se održava od 27. do 30. studenog, ministar Maras održat će i niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima južnokorejskih ministarstava gospodarstva te trgovine, industrije i energetike, kao i tamošnjeg udruženja malog i srednjeg poduzetništva, doznaje se iz Ministarstva.

Uz Marasa, u izaslanstvu je i predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) Darko Liović, koji će potpisati memorandum o suglasnosti i suradnji između HAMAG-BICRO-a i Korejskog fonda za garancije KODIT. To će biti prvi sporazum takve vrste koji Hrvatska ima potpisan je jednom azijskom garancijskom agencijom.

Posjet hrvatskog izaslanstva Južnoj Koreji održava se neposredno nakon završetka globalnog natjecanja World Startup Competition u Seoulu, na kojem je hrvatski agri-tech startup Agrivi izabran za najbolji startup.

Maras: Hrvatska kao portal za europsko tržište

Hrvatska je idealno mjesto za korejske poduzetnike iz malih i srednjih poduzeća koji bi trebali krenuti u potragu za prilikama za poslovanje, ustvrdio je u četvrtak za korejski dnevni list The Korea Times ministar Maras.

U razgovoru za taj list Maras je istaknuo da mala i srednja poduzeća čine čak 99 posto registriranih poduzeća u Hrvatskoj. "To znači da su mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj neizostavne komponente hrvatskog gospodarskog rasta", napomenuo je.

Maras je istaknuo brojne poslovne prilike za Hrvatsku i Koreju u sektoru turizma, industrije, poljoprivrede ali i na ostalim područjima. "Korejsko je gospodarstvo razvijenije od hrvatskog, a taj je razvoj ostvaren u zaista kratkom razdoblju, uz definitivno velik doprinos malih i srednjih poduzeća. Vjerujem da u korejskim kompanijama možemo naći korisno znanje i know-how, posebno za hrvatska mala i srednja poduzeća", naglasio je.

Poseban je interes iskazao za suradnju velikih korejskih konglomerata i domaćih malih i srednjih poduzeća. Velika i mala poduzeća oslanjaju se jedna na druga, podsjetio je ministar Maras, navodeći primjer suradnje njemačkih proizvođača automobila i hrvatskih proizvođača automobilskih dijelova. I korejske kompanije mogu pronaći u Hrvatskoj slične prilike za poslovnu suradnju, naglašava hrvatski ministar.

Svrha njegova posjeta Koreji, kaže ministar, jest istraživanje prilika malih i srednjih hrvatskih poduzeća za izvoz i ulaganje u Koreji kao i razmjena iskustava, znanja i informacija o politici korejske odnosno hrvatske vlade. Kao jedan od najboljih razloga za dolazak korejskih poduzeća u Hrvatsku ministar Maras izdvojio je mogućnost da Hrvatska postane njihov portal za europsko tržište.

U srpnju prošle godine Hrvatska je postala 28. članica Europske unije i sada inozemne kompanije u Hrvatskoj mogu dobivati i financijsku podršku EU-a, kazao je ministar poduzetništva i obrta. Strukturni fond EU-a preuzima polovinu troškova osnivanja hrvatskih ogranaka inozemnih poduzeća, u visini do 3,5 milijuna eura, podsjeća on.

Čelnik Hamag Investa Darko Liović u razgovoru za taj korejski list istaknuo je ogromne mogućnosti za poslovanje u Koreji. "Smatram da kombinacija korejske tehnologije i poslovne infrastrukture u Hrvatskoj može rezultirati sjajnim sinergijskim efektima", naglasio je Liović.

Komentari (8)
Pogledajte sve

a je li poveo prijateljicu koju je iz hamaga prebacio u hbor u upravu?

očekujem da još za mandata obiđe venezuelu,kubu, boliviju,mongoliju i siriju,jer poslije mandata neće imati baš slobodu kretanja.

koja tuga i žalost: on u koreju vodi proizvođača kaciga,madraca i meda.

a klinci inovatori dobiju nagradu iz koreje ali nemaju love da odu tamo,zato sdepejci idu u turizam.

da postoje uvjeti, dosli bi oni i sami, ne bi ih nitko trebao zvati…….

g. twixer pa kako ste znali? to su bile strogo povjerljive informacije.
Veliki Vođa i Maras su oboje mrzitelji kapitala a koliko su mrzitelji jednoga toliko su proporcionalno ljubitelji/konzumenti proizvoda tog mrskog uređenja.

Sigurno će imati dosta zajedničkoga za pričati na sastanku

Ja vidim napredak.

Maras je nakon 4 godine stigao na samo 500km od mjesta gdje bi ga netko napokon mogao ozbiljno shvatiti.

Je li predvidjen sastanak sa investitorima u Pyongyangu?

New Report

Close