Ministar Lorencin u Bakuu o mogućnostima ulaganja u hrvatski turizam

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. travanj 2014. u 08:07
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Darko Lorencin se u Bakuu susreo s ministrom ekonomskog razvitka Shahinom Mustafayevim, predstavnicima Agencija za promociju i poticanje investicija (AZPROMO) te s predstavnicima Agencije za investicije u inozemstvu.

Ministar turizma Darko Lorencin jučer se, prvi dan posjeta Azerbajdžanu, u Bakuu susreo s ministrom ekonomskog razvitka Shahinom Mustafayevim, predstavnicima Agencija za promociju i poticanje investicija (AZPROMO) te s predstavnicima Agencije za investicije u inozemstvu, a u tim je razgovorima predstavio mogućnosti za ulaganja u hrvatski turizam.

Kako se prenosi u priopćenju Ministarstva turizma, Mustafayev je istaknuo prijateljske odnose dviju zemalja te velike mogućnosti za suradnju, posebice na području turizma. Naveo je kako je Azerbajdžan u posljednjih nekoliko godina napravio velike pomake u turističkoj ponudi i novim oblicima turizma, kako razvija i zimski te kulturni i planinski turizam. Mustafayev je kazao i kako je dobro upoznat s hrvatskom ponudom i projektima, posebice s prekrasnim prirodnim ljepotama, kao što su nacionalni parkovi.

Ministar Lorencin je rekao kako su rezultati u hrvatskom turizmu dobri i bilježe stabilan rast. Prenio je i kako je jedan od glavnih ciljeva Strategije razvoja turizma do 2020. realizacija sedam milijardi eura investicija u turizam, od čega se gotovo polovica odnosi na ulaganja u hotelski smještaj.

Pritom je najavio i javni poziv za obvezujuće ponude za lokaciju Kupari koji će se raspisati idućih mjeseci, kao i natječaj za lokaciju Veliki Brijun koji se priprema, a koji bi trebao biti objavljen tijekom jeseni. Najavio je i raspisivanje javnog poziva za obvezujuće ponude za tvrtke u većinskom državnom vlasništvu koje će se privatizirati tijekom ove godine – Maestral, Plat i Imperijal Rab.

Dogovorena je daljnja razmjena informacija i praćenje svih daljnjih koraka do objave tih natječaja, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Ministar Lorencin danas je sudjelovao i na otvorenju Međunarodnog turističkog sajma Baku Expo Exihibition, gdje se susreo s ministrom turizma i kulture Azerbajdžana Abulfazom Garayevim.

U okviru sajma sastao se i s direktorom Federalne agencije za turizam Ruske Federacije Alexanderom Ratkovim, a posebno su razgovarali o dodatnim naporima koje Hrvatska ulaže u privlačenje turista iz Rusije.

Tom prigodom istaknuo je kako se, unatoč padu turističkog prometa s ruskog tržišta, čine napori vezani za to, Hrvatskoj vrlo važno, turističko tržište. "Rusi vole doći u Hrvatsku, putuju i izvan glavne turističke sezone te ih ne zanimaju isključivo plaže, sunce i more. Ruski turisti su i vrlo dobri potrošači i za njih posebno kreiramo proizvode zdravstvenog i kulturnog turizma", riječi su ministra Lorencina koje se prenose u priopćenju.

Ministar Lorencin boravi u Bakuu u povodu sastanka Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) koji će se održati sutra.

Komentirajte prvi

New Report

Close