Ministar Lorencin u Bakuu o mogućnostima ulaganja u hrvatski turizam

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Darko Lorencin se u Bakuu susreo s ministrom ekonomskog razvitka Shahinom Mustafayevim, predstavnicima Agencija za promociju i poticanje investicija (AZPROMO) te s predstavnicima Agencije za investicije u inozemstvu.

Ministar turizma Darko Lorencin jučer se, prvi dan posjeta Azerbajdžanu, u Bakuu susreo s ministrom ekonomskog razvitka Shahinom Mustafayevim, predstavnicima Agencija za promociju i poticanje investicija (AZPROMO) te s predstavnicima Agencije za investicije u inozemstvu, a u tim je razgovorima predstavio mogućnosti za ulaganja u hrvatski turizam.

Kako se prenosi u priopćenju Ministarstva turizma, Mustafayev je istaknuo prijateljske odnose dviju zemalja te velike mogućnosti za suradnju, posebice na području turizma. Naveo je kako je Azerbajdžan u posljednjih nekoliko godina napravio velike pomake u turističkoj ponudi i novim oblicima turizma, kako razvija i zimski te kulturni i planinski turizam. Mustafayev je kazao i kako je dobro upoznat s hrvatskom ponudom i projektima, posebice s prekrasnim prirodnim ljepotama, kao što su nacionalni parkovi.

Ministar Lorencin je rekao kako su rezultati u hrvatskom turizmu dobri i bilježe stabilan rast. Prenio je i kako je jedan od glavnih ciljeva Strategije razvoja turizma do 2020. realizacija sedam milijardi eura investicija u turizam, od čega se gotovo polovica odnosi na ulaganja u hotelski smještaj.

Pritom je najavio i javni poziv za obvezujuće ponude za lokaciju Kupari koji će se raspisati idućih mjeseci, kao i natječaj za lokaciju Veliki Brijun koji se priprema, a koji bi trebao biti objavljen tijekom jeseni. Najavio je i raspisivanje javnog poziva za obvezujuće ponude za tvrtke u većinskom državnom vlasništvu koje će se privatizirati tijekom ove godine - Maestral, Plat i Imperijal Rab.

Dogovorena je daljnja razmjena informacija i praćenje svih daljnjih koraka do objave tih natječaja, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Ministar Lorencin danas je sudjelovao i na otvorenju Međunarodnog turističkog sajma Baku Expo Exihibition, gdje se susreo s ministrom turizma i kulture Azerbajdžana Abulfazom Garayevim.

U okviru sajma sastao se i s direktorom Federalne agencije za turizam Ruske Federacije Alexanderom Ratkovim, a posebno su razgovarali o dodatnim naporima koje Hrvatska ulaže u privlačenje turista iz Rusije.

Tom prigodom istaknuo je kako se, unatoč padu turističkog prometa s ruskog tržišta, čine napori vezani za to, Hrvatskoj vrlo važno, turističko tržište. "Rusi vole doći u Hrvatsku, putuju i izvan glavne turističke sezone te ih ne zanimaju isključivo plaže, sunce i more. Ruski turisti su i vrlo dobri potrošači i za njih posebno kreiramo proizvode zdravstvenog i kulturnog turizma", riječi su ministra Lorencina koje se prenose u priopćenju.

Ministar Lorencin boravi u Bakuu u povodu sastanka Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) koji će se održati sutra.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve