Ministar Linić: Ne razgovaramo o aranžmanu s MMF-om

Autor: Ana Blašković , 21. siječanj 2013. u 22:01
Nemat Shafik, navodno, je iz Banskih dvora izašla zadovoljna s onim što je čula

Vlada je dala do znanja da je fiskalnu konsolidaciju potrebno raditi na rashodnoj strani proračuna, no sad je pitanje “isporuke”.

U ponedjeljak od ranog jutra do večeri trajali su sastanci izlaslanstva Međunarodnog monetarnog fonda s predstavnicima Vlade, središnje banke, bankara, sindikata i poslodavaca. Zamjenica čelnice fonda Nemat Shafik, inače dužnosnica iz najvišeg ešalona fonda, došla je u Hrvatsku mimo uobičajenih konzultacija u okvira članka IV., no o eventualnom aranžmanu s MMF-om nije se razgovaralo.

Bez problema s dugom
"Nije se razgovaralo o mogućem aranžmanu jer to u ovom trenu Hrvatskoj nije potrebno", rekao je nakon sastanka ministar financija Slavko Linić. "Vlada može", dodao je, "zatražiti aranžman ako bi imala problema u upravljanju javnim dugom, no kako nemamo posebnih poteškoća u servisiranju dugova o aranžmanu još ne razmišljamo". Razgovaralo se, rekao je ministar, o modifikaciji fiskalnog pravila (da se ukupni rashodi u BDP-u smanje za jedan bod godišnje) zbog recesije. Fond je zanimalo stanje ekonomije iz perspektive svih društvenih grupa i ponajviše, opipavanje bila i spremnosti svih njih za ključne reforme. Top teme bile su: makroekonomski izgledi i stanje javnih financija, kao i stabilnost bankarskog sustava, kreditna i kamatna politika banaka i njihovi odnosi s vlasnicima, te problem loših kredita. Na dnevnom redu našle su se i pripreme za ulazak u EU, kao i stanje u eurozoni.

Poznati prioriteti
Iz upućenih izvora doznajemo da je dojam s kojim je međunarodni financijski policajac izašao iz Banskih dvora bio pozitivan. "Vlada je dala do znanja da je, iako joj je trebalo godinu dana, svjesna koji su ekonomski prioriteti i da fiskalnu konsolidaciju treba provoditi na rashodnoj strani proračuna", kaže jedan sudionik razgovora napominjući da je sad sve "pitanje isporuke". To se prije svega odnosi na reforme tržišta rada na kojem fond očekuje liberalizaciju, ali i brzinu i odlučnost u provođenju reformi za veću konkurentnost posrnule ekonomije. "MMF ne brine za rast i tražit će klasična rezanja i privatizaciju. Mislim da nam ne treba aranžman, a i Vlada je svjesna tih zahtjeva", kazao je uoči sastanka predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. 

Komentirajte prvi

New Report

Close