Ministar Lalovac mislio je da se banke šale

Autor: Poslovni.hr , 01. travanj 2015. u 10:14
Foto: Marko Prpic / Pixsell

Dužnici su dodatno zaoštrili zahtjevom za ostavku guvernera Borisa Vujčića i najavom prvog masovnog prosvjeda 25. travnja.

Napuštamo radnu skupinu zbog neozbiljnosti njezinih sudionika; HNB nije dostavio podatke koje smo tražili, Ministarstvo financija odugovlači pregovore, banke još nisu ponudile model konverzije, a nema ni međusobne komunikacije između ministarstava pa u medijima izlazi prijedlog ministra Marasa o kojem se nikad nije razgovaralo na radnoj skupini – poručio je na konferenciji za novinare Udruge Franak njihov predstavnik Ivan Kontrec, piše Večernji list.

Dužnici su dodatno zaoštrili zahtjevom za ostavku guvernera Borisa Vujčića i najavom prvog masovnog prosvjeda 25. travnja.

Konverzija u euro

Smeta im i odlazak pomoćnice ministra Žane Pedić u Svjetsku banku, smatraju to dokazom da je radila za banke, a ne za građane. Ministar Lalovac ne smatra, međutim, da postoje problemi s pregovorima.

– Odlazak Žane Pedić neće omesti pregovore o švicarskom franku jer iza pronalaženja rješenja stoje ministar i premijer – kaže ministar Lalovac te dodaje da je legitimno pravo udruge izraziti nezadovoljstvo, no da je on uvijek otvoren za razgovor s njima. – Čekamo rješenje, no banke se još nisu javile, odugovlači se s rješavanjem problema. Čekamo ozbiljne prijedloge banaka, a ne onakve poput državnog otkupa stanova, za što sam mislio na početku da je šala – otvoren je Lalovac. Napominje da je konverzija u euro otvorena opcija koju podržavaju HNB i Ministarstvo: – To ne bismo zakonski riješili, nego bi svatko imao mogućnost odabrati želi li konverziju. Već smo ponudili bankama kompenzaciju kroz porezne olakšice.

Rade na rješenju

Direktor HUB-a Zoran Bohaček tvrdi pak da Franak nije ponudio ništa konstruktivno, nego pet “nerealnih zahtjeva”, a da oni nastavljaju raditi na rješenju.

– Uvjereni samo da ćemo naći rješenje koje mora uključivati socijalnu komponentu i podjelu troškova te biti dobrovoljno. Stalno smo u komunikaciji s ministarstvima i HNB-om, čim rješenje bude spremno, objavit ćemo ga javnosti – ističe Bohaček. Iz HNB-a na naš upit odvraćaju da središnja banka u pregovorima u radnoj skupini sudjeluje na tehničkoj razini te na zahtjev analizira pojedine prijedloge koje iznose stranke u pregovorima i sagledava njihove implikacije na sustav.

– Pokušaje da se odgovornost za prekid u iznalaženju dogovora između dužnika i banaka u okviru radne skupine prebaci na HNB smatramo potpuno neutemeljenima.

U tom smislu nikada nismo bili strana u pregovorima niti nam zakon omogućava da to budemo – poručuju iz HNB-a te dodaju i da su udruzi dostavili sve podatke kojima raspolažu. O zahtjevu za guvernerovu ostavku nisu se izjasnili.

Komentari (2)
Pogledajte sve

to je mislio i kada je digao doživotni kredit u CHF, ali eto posrećilo mu se, postao je ministar financija u Hrvatskoj

Vaš link …

[emo_novac][emo_palacg]

New Report

Close