Ministar ima novi problem: Pacijenti dobivaju SMS-ove s nepoznatog broja uznemirujućeg sadržaja

FOTO: GettyImages FOTO: GettyImages

Tisuće pacijenata koje čekaju ugradnju koljena dobili su SMS kojim ih netko upozorava da ne idu na operacije u javne bolnice jer im tamo, tvrdi, ugrađuju proteze sumnjive kvalitete. Krađom osobnih podataka pacijenti su zgroženi.

"Upravo svjedočimo najvećem skandalu zloupotrebe osobnih podataka u hrvatskom zdravstvu. Neobično je i jako zastrašujuće da pacijenti s nepoznatog broja dobivaju poruke" kazao je za Dnevnik.hr Josip Perić iz Udruge za promicanje prava pacijenata. A poruka ih upozorava da ne vjeruju javnom zdravstvu jer proteze koje ugrađuju nisu sigurne.

Iz HZZO-a umiruju građane. "Sve što se nalazi na našem tržištu prošlo je sve certifikate. Imaju i Europske komisije i HALMED-a", objašnjava Lucijan Vukelić iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Javno zdravstvo, uvjerava, uz to ima čitav niz prednosti nad privatnim. "Kao ortoped, mogu poručiti da sigurno mogu imati apsolutno povjerenje u javnozdravstveni sustav jer broj proteza, broj operacija koji se radi sigurno je mnogo veći nego u nekim drugim ustanovama", dodaje Vukelić.

I ministar priznajeda je informatički sustav bolnica zastario i vrijeme je za nadogradnju. "Podaci se čuvaju u bisovima pojedinih bolnica i odjelima koji se tim bave. Istražit ćemo i ja vjerujem da će se pronaći tko je dao te podatke", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve