Ministar i župan u pogon pustili INA-in 450 milijuna kuna vrijedan Projekt Međimurje: „Ovdje je kolijevka naftnog gospodarstva Hrvatske“

Foto: Međimruska županija Foto: Međimruska županija

Svečanost kojom su Međimurci dobili projekt vrijedan 450 milijuna, najveći takav INA-e na sjeveru, a koji će tek donijeti dobit zajednici, održana je u Termama LifeClass Sveti Martin

U probnu proizvodnju danas su puštena Inina plinska eksploatacijska polja Vučkovec i Zebanec. Naime nakon 25 godina INA ponovno pokreće proizvodnju ugljikovodika na području Međimurske županije, što će imati značajan utjecaj, kako su potvrdili iz INE, ne samo na poslovanje kompanije, već i na razvoj cijeloga međimurskog kraja. Svečanost kojom su Međimurci dobili projekt vrijedan 450 milijuna, najveći takav INA-e na sjeveru, a koji će tek donijeti dobit zajednici, održana je u Termama LifeClass Sveti Martin, uz prisustvo ministra gospodarstva RHTomislava Panenića, predsjednika Uprave INE Zoltána Áldotta, te župana Međimurske županije Matiju Posavcakoji su se i obratili prisutnima netom prije obilaska postrojenja Vučkovec.

„U posljednjih 5 godina INA je investirala gotovo 11 milijardi kuna, od čega je gotovo 7 milijardi uloženo u istraživanje i proizvodnju i to većinom u Hrvatskoj, pa mi je iznimno drago da smo pokrenuli i proizvodnju za Međimurje, ovo je jedan od najvećih takvih projekata, veliki posao koji smo realizirali uspješnom suradnjom s kompanijama okupljenima u četiri konzorcija, te lokalnim vlastima“, u uvodu je rekao predsjednik Uprave INA-e, te naglasio kako je upravo Projekt Međimurje dobar primjer prema kojem će se raditi na drugim projektima i lokacijama. „Nadam se da Međimurju nećemo biti nepoželjan gost, već zajedno s njima domaćin svima koji žele vidjeti ovako dobar projekt“, dodao je i zahvalio županu te načelnicima koji su pomogli u što skorijem okončanju projekta.

U Međimurju se proizvodi petina plina koji koristi hrvatski kontinent

„Nakon što smo ugovor potpisali prije samo dvije godine i cijelo to vrijeme naporno radili, danas možemo reći da smo svi zajedno uspjeli i drago mi je da se lokalna samouprava još jednom ovdje pokazala kao primjer. Nekoliko je benefita ovog projekta, najveći apsolutno taj što se vodilo računa o zaštiti okoliša i sigurnosti naših građana koji žive u okolici polja, te renta koju ćemo eksploatacijom dobiti, a koja će upotpuniti skromne proračune naših općina i pokrenuti stvaranje novih vrijednosti, investicija i podići standard Međimuraca“, rekao je u svom govoru međimurski župan te naglasio kako su volja i odlučnost ključ realizacije ovakvih milijunskih projekata, te da će se, kada dosegnu određenu razinu proizvodnje, a to će biti sljedeće godine, u ovom malo kutku Hrvatske odvijati 20% proizvodnje plina na hrvatskom kontinentu i 5% proizvodnje plina u Hrvatskoj. Projektom Međimurje radi se privođenje proizvodnji plinskih i plinsko – kondenzatnih polja Vučkovec, Vukanovec i Zebanec, te time stvaraju preduvjeti za istraživačke radove na novim lokacijama s potencijalnim zalihama ugljikovodika u međimurskom podzemlju, a komercijalno pridobivene količine ugljikovodika procjenjuju se na oko milijardu m3.

Ministar Panenić: „Projekt Međimurje još je jedan gospodarski uspjeh“

„Eksploatacija na kopnu definitivno je industrija od koje puno očekujemo i želimo osigurati ne samo sigurnost, nego isto tako dugogodišnju stabilnost prihoda koji čine značajan udio prvenstveno lokalnih proračuna, jer velika je razlika u proračunskim prihodima kada imate takav izvor rudne rente. Projekt Međimurje još je jedan gospodarski uspjeh, a cilj nam je krenuti u nove prostore i projekte, prvenstveno na kopnu“, rekao je ministar te objasnio kako se međimurska investicija odnosi na sabirno – transportni sustav, čime se omogućuje otprema proizvedenog plina cjevovodom od Čvora Međimurje prema centralnoj plinskoj stanici CPS-a Molve u Podravini u duljini od 73 km na daljnju obradu i čišćenje. Da je Međimurje kolijevka naftnog gospodarstva Hrvatske, u svojoj je prezentaciji istaknuo Želimir Šikonja, izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju nafte i plina, te objasnio kako  je prva proizvodnja nafte na ovim prostorima započela prije 160 godina.

„Danas smo u Međimurju napravili jedan cijeli sustav, koji uključuje opremanje 5 proizvodnih bušotina, izgradnju 4 bušotinska radna prostora, kompletnu revitalizaciju plinske stanice Mihovljan, bušenje nove u Mačkovcu, a isto tako izgradnju sustava cjevovoda“, dodao je naglasivši kako dodatnu vrijednost projektu daje i mogućnost ove infrastrukture da posluži za interkonekciju plina iz susjednih zemalja Slovenije i Mađarske, što može dati još veći benefit.

„Ovo nije kraj i sigurno će biti još takvih investicija, jer ovo područje ima potencijala koji Hrvatsku mogu napraviti  energetski neovisnom zemljom. Projektom Međimurje i potvrđivanjem potencijala u proizvodnji nafte i plina te hidropotencijala koji imamo na elektranama, stječu se osnove da ću s budućom Vladom razgovarati o promjeni iznosa rudne rente. Nakon što je prije tri godine udvostručena hidrorenta, kako proizvodimo gotovo trećinu struje iz hidropotencijala, vrijeme je da se preispita i veći omjer rente iz državnog prema lokalnim proračunima, što bi bio dodatni iskorak u decentralizaciji zemlje“, objasnio je župan Posavec.

Za kraj su iz INA-e pohvalili kako je veliku vrijednost ovoj investiciji dalo i žurno rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, naime 14 gradova i općina moralo je pristupiti izmjeni prostorno planske dokumentacije jer su se mijenjale granice eksploatacijskih polja, a sve je to realizirano  na vrijeme, pa i prije roka, kako bi proizvodnja mogla krenuti, što je još jedna prednost Međimurja pred drugima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve