Darko Horvat: “Dođe li do prenamjene udjela u Agrokoru očekujem i interes hrvatskih tvrtki”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. srpanj 2018. u 13:29
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U fazi restrukturiranja, kako je rekao Horvat, donijet će se jasan stav i jasna odluka koje će to tvrtke u sklopu Agrokor grupe ostati i opstati, a koje će se, kroz bilo kakav metodološki pristup, ugasiti.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u utorak kako će se u restrukturiranju Agrokora odlučiti koje će tvrtke u sklopu grupe ostati, dok je nepotrebno zadržavati tvrtke i djelatnosti koje nisu dio osnovne djelatnosti, a uvjeren je i da će, ako dođe do prenamjene udjela u Agrokoru, i hrvatske tvrtke iskazati interes da postanu vlasnici nekih kompanija.

"Ono što je sigurno, filozofija Agrokora unatrag godinu i pol dana i danas radikalno se promijenila. Dakle, nepotrebno je u samom Agrokoru, prema riječima izvanrednog povjerenika, zadržavati ona trgovačka društva i one djelatnosti koje nisu dohodovne, odnosno koje nisu dio core businessa (osnovne djelatnosti)", rekao je Horvat odgovarajući na novinarski upit jesu li hrvatske tvrtke spremne na nove tržišne uvjete koji će nastupiti ako se sutra izglasa nagodbe i krene njena implementacija te restrukturiranje Agrokora.

U fazi restrukturiranja, kako je rekao Horvat, donijet će se jasan stav i jasna odluka koje će to tvrtke u sklopu Agrokor grupe ostati i opstati, a koje će se, kroz bilo kakav metodološki pristup, ugasiti. "Ali ono što je činjenica, što je bila želja i intencija i samog zakonodavnog okvira, a i izvanredne uprave, je da se Agrokor osposobi za tržišnu utakmicu", kazao je.

"A bude li danas, sutra došlo do prenamjene udjela (u Agrokoru), prvenstveno onih financijskih vlasnika, ja sam siguran da će i hrvatske tvrtke, kao što su Franck, Podravka, Kraš i neke druge, iskazati jasan interes da postanu dio ili možda čak sto postotni vlasnik tih kompanija", istaknuo je Horvat koji je sudjelovao na ručku koji je organizirala Svjetska banka i na kojem se razgovaralo o poduzetništvu u EU 2018: Hrvatska, Češka, Portugal i Slovačka – usporedba zakonske regulative vezane uz poduzetništvo za domaće tvrtke u 25 gradova i u ostalih 186 gospodarstava.

Inače, završno ročište na kojem će vjerovnici Agrokora glasati o nagodbi održat će se u srijedu, 4. srpnja i na njega su pozvani svi vjerovnici, pri čemu ukupno 3.069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasovati.

Ročište će se održati 4. srpnja u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu, s početkom u 8 sati i na njega su pozvani svi vjerovnici, neovisno o tome jesu li im tražbine priznate ili osporene.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Darko nema problema, samo neka prije isplate trenutne dioničare.
I vi razmišljate zašto se ljudi sele van?
Sve što se dalo uništiti vi ste sustavno uništili.

New Report

Close