Ministar financija potvrdio: Cilj je deficit od 3 posto, bit će rezova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. veljača 2016. u 12:27
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Nakon sastanka u Banskim dvorima na kojemu je bilo riječi o osnovnim smjernicama proračuna za 2016. godinu, ministar financija je izbjegao govoriti o konkretnim brojkama.

U petak je u Vladi održan sastanak na kojem su premijer Tihomir Orešković i ministar financija Zdravko Marić predstavili ministrima osnovne smjernice državnog proračuna za 2016. godinu.

Nakon sastanka u Banskim dvorima na kojemu je bilo riječi o osnovnim smjernicama proračuna za 2016. godinu, ministar financija je izbjegao govoriti o konkretnim brojkama, kazavši tek da je cilj vlade da se već ove godine deficit svede na 3 posto BDP-a.

"Brojke volim dobrano potvrditi, spekulira se s iznosima, ali cilj je da deficit svedemo na 3 posto BDP-a", kazao je Marić, upitan znači li to rez od 4,5 milijarde kuna.

"Situacija u javnim financijama i javni dug su jedna od ključnih, glavnih varijabli zašto smo dvije stepenice ispod investicijskog rejtinga. Prijeti nam ponovno spuštanje rejtinga i moramo promijeniti izglede da bi korigirali", kazao je također. Osim smanjenja rashoda, vlada će se fokusirati i na povećanje rasta gospodarstva te smanjenje javnog duga, čija nas veličina "čini nekonkurentnim".

Naveo je da neće biti dodatnih izmjena u poreznom sustavu ove godine. Potvrdio je da će doći do rezova u pojedinim materijalnim pravima.

"Da, ali o detaljima i daljnjim koracima ćemo vas obavijestiti. Iskomunicirali smo interno i korištenje europskih fondova i tu treba puno toga učiniti", kazao je Marić.

Kada je riječ o dugu prema sindikatima zbog porasta BDPa, kazao je i da su se u Vladi kratko dotakli te teme.

"Apsolutno računamo na dijalog sa socijalnim partnerima. Već ovaj tjedan ćemo sazvati upoznavajući sastanak s predstavnicaim sindikata. Računamo na aktivan dijalog", kazao je.

Upitan je li točna informacija da se štedi na izbjeglicama, odnosno na kampu u Slavonskom Brodu, Marić je odbio odgovoriti. Naveo je da će "svi detalji proračuna će biti vrlo brzo znani" i napomenuo da je on iz Slavonskog Broda.

Nije znao reći ni kakvo je stanje s proračunom iz 2015. godine, odnosno koliki je u konačnici deficit. Kazao je da je 2016. započela i da će "proračun biti donesen do sredine ožujka", ali i da treba računati na to da Uskrs ove godine pada ranije i da će do donošenja proračuna biti gotova četvrtina godine.

"Efekti će biti manji, neće biti kao na punoj godišnjoj razini. No, jasna je poruka da s deficitom idemo prema dolje", kazao je Marić.

Limiti unutar ministarstava

"Dobit ćemo danas limite unutar kojih ćemo se morati svesti i unutar kojih ćemo po ministarstvima probati iskonstruirati jedan razvojno-socijalni proračun", izjavio je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat uoči sastanka u Vladi.

Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, također je kazao da najprije treba čuti ministra financija, a onda će na temelju njegovih preporuka pripremiti proračun ministarstva. Istaknuo je i da nema odustajanja od infrastrukturnih projekta.

"Od infrastrukturnih projekata se neće i ne smije odustati. Od svega možemo, ali od toga ne", ustvrdio je Butković.

I Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i prirode, očekuje danas upute i smjernice.

"Nismo veliki potrošači, imamo velike vanjske prihode u smislu investicijskih projekata i moramo raditi na tome da se dovoljno dobro ekipiramo za prihvat tih sredstava", istaknuo je Dobrović.

Ministar financija Zdravko Marić ranije je izjavio kako se radi na tome da proračun bude prvi ogledni primjer onoga što Vlada planira napraviti u ovoj godini te kako je Vladin cilj proračunski deficit svesti na 3 posto BDP-a u iduće dvije godine.

Ministar tada nije precizirao je li moguće rashode smanjiti za 4,5 milijardi kuna. Marić je i na prvoj sjednici Vlade najavio kako će sve proračunske mjere i aktivnosti biti usmjerene na usporavanje rasta javnog duga, stabiliziranje, a pred kraj mandata i na njegovo smanjivanje.

Komentari (3)
Pogledajte sve


Klosari niste ukinuli porez na dobit od prodaje dionica a obecali ste

Pomalo, doći će i to na red .

Klosari niste ukinuli porez na dobit od prodaje dionica a obecali ste

Cilj je DEFICIT, od svega 3%.
Evo sada je i formalno sve jasno, prestajem pratiti vijesti do sljedećih izbora.
Tko je čekao ekonomski okidač za neku odluku, dobio ga je.

New Report

Close