Minimalistička optužba otvara pitanje što tužitelj ima u rukavu

Autor: Suzana Varošanec , 21. listopad 2014. u 22:01
Milan Bandić tijekom privođenja na obavjesni razgovor/Daniel Kasap/PIXSELL

Protiv Bandića otvorenu istragu čeka kontrola na sudu.

Protiv uhićenog u aferi Agram zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kao i 15 osumnjičenika, nakon razgovora koji su bili obavjesnog karaktera što znači da nisu dokaz, USKOK je jučer pokrenuo istragu.

Tužiteljstvo tereti zagrebačkog gradonačelnika u tri slučaja – za nezakonitosti u poslovanju s CIOS-om osumnjičenoga Petra Pripuza (krupni otpad) i tvrtkom Bramgrad projekt suosumljičenika Branka Mihaljevića (prenamjene zemljišta), te za sporno financiranje predsjedničke kampanje 2009. na štetu i državne i gradske blagajne. Po svojoj prilici, kažu poznavatelji iz pravosuđa, očekuje se pravi rat pravničkim oružjem jer osumnjičenima, nakon što zaprime ovo rješenje, počinje teći trodnevni rok za žalbu.

Ukoliko se žale, a upućeni oko toga ne dvoje, odluku o istrazi donosi sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda. Iako sud nema zakonski rok, navodno će se klupko skoro rasplesti, što je bitno jer će slučaj lišiti nezahvalnih spekulacija. Naime, po srijedi je prvi megaslučaj, s obzirom na funkcije i dužnosti mnogih osumnjičenika i iznesene sumnje, gdje će se zahvaljujući zakonskim izmjenama testirati snaga materijala tužiteljstva. Otvaranje istrage, isto kao i USKOK-ov zahtjev za zadržavanje u istražnom zatvoru Bandića i 11 osumnjičenika, čeka sudska kontrola.

Šteta iznosi 20-ak mil. kn, prema procjeni USKOK-a koji osnovano sumnja u dva koruptivna kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem, te kazneno djelo utaje poreza ili carine. S otvaranjem istrage pokazuje se što o u ovom slučaju tužitelji smatraju potrebnim pragom materijala za osnovane sumnje čime se prelazi u formalni stadij. Sudeći prema prvim komentarima, USKOK je išao minimalistički, drugim riječima pitanje je skriva li važne materijalne dokaze u rukavu, taktizirajući i igrom na kartu iznenađenja. Inače, za očekivati je i da će obrana biti aktivna, naročito u pogledu prijedloga dokaza koje treba izvesti u cilju utvrđivanja istine. Takve prijedloge druge strane dosad je DORH u pravilu odbijao, a najčešće ih ni sud nije prihvaćao.  

Komentari (13)
Pogledajte sve


po tome ispada da smo zaslužili i Milanovića, Grčića, Marasa, Vrdoljaka,Mrsića, Hajdaša, Zmajlovića, Jovanovića,Opačićku, ma po čemu idu te zasluge?

po tome što smo prije njih imali sanadera sa kalmetom, šukerom i ostalom ekipom kojima su se mnogi klanjali … za go..m uvijek dolazi samo novo go..o

Nije stvar u podršci nego se ne bi smjelo nikog procesuirati bez dokaza bez obzira na nas osobni animozitetspram te osobe. Npr slučaj Zagorec…jasno da nije mogao nagomilatisilne nekretnine od plaće ali oni ga osude na sedam godina na temelju izmišljenih dijamanata u što valjda ni mala djeca ne bi povjerovala.


po ovim komentarima podrške bandiću…što reć nego da stvarno svaki narod zaslužuje vlast koju ima
tako su mnogi pričali i o sanaderu prije nego su ga se počeli odricat

po tome ispada da smo zaslužili i Milanovića, Grčića, Marasa, Vrdoljaka,Mrsića, Hajdaša, Zmajlovića, Jovanovića,Opačićku, ma po čemu idu te zasluge?

po ovim komentarima podrške bandiću…što reć nego da stvarno svaki narod zaslužuje vlast koju ima
tako su mnogi pričali i o sanaderu prije nego su ga se počeli odricat

New Report

Close