Milkoviću 30 dana pritvora, Pacak danas u Zagrebu?

Autor: Saša Paparella,VLM , 27. ožujak 2011. u 22:00

Neki od kooperanata Crosca Uskoku su prijavili Bojana Milkovića i Miroslava Pacaka i zbog neisplate radova na obnovi američke platforme Key Manhattan

Izvršnom direktoru Ine Borisu Milkoviću, uhićenom u petak zbog navodnog primanja 3,3 milijuna kuna mita dok je bio predsjednik Uprave Crosca, sud je odredio mjesec dana pritvora kako ne bi utjecao na svjedoke. U Ini naglašavaju da to nema veze s poslovanjem Ine ili njegovom pozicijom izvršnog direktora u Ini. Ostavku je podnio Molov izvršni direktor Gyorgy Mosony, koji prelazi u NO Mol grupe, a zamijenit će ga izvršni direktor za financije Jozsef Molnar.

Milković je od kooperanata, kako tvrdi Uskok, u razdoblju od 2002. do 2009. za dodjeljivanje poslova uzimao po pet posto provizije od ugovorenog posla, odnosno deset posto vrijednosti ugovorenih radova. Uz Milkovića, za to je kazneno djelo osumnjičen naftni stručnjak Miroslav Pacak, bivši zaposlenik Crosca, trenutno nedostupan hrvatskim vlastima. Pacak je na službenom putu u inozemstvu, za njime još nije raspisana tjeralica, a neslužbeno saznajemo da će se danas pojaviti u Zagrebu. O privremenom napuštanju zemlje prethodno je obavijestio policiju, s kojom je u posljednje vrijeme kontaktirao zbog kaznene prijave koju su protiv njega podnijeli kooperanti angažirani na obnovi američke naftne platforme Key Manhattan.

Remont te platforme u brodogradilištu Nauta Lamjana na Ugljanu platio je njen vlasnik, američki Transocean preko tvrtke Lamprell Dubai, posao je dovršen početkom 2010. a Pacak je bio glavni nadzornik. U svojoj kaznenoj prijavi kooperanti su naveli i Milkovića, kao i još nekoliko ljudi- Petra Elkaza, direktora tvrtke RIG- TSG, glavnog izvođača radova, potom Josipa Lucića (Skela-mont), Vlatka Blekića (Đuro Đaković Montaža)… “Drago nam je da se nešto događa, jer već godinu dana nastupamo u ime brojnih oštećenih kooperanata. Međutim, moram reći da Milković ni od koga od kooperanata koje zastupam nije tražio proviziju”, rekao nam je poduzetnik Vjekoslav Jurkić, neformalni vođa skupine oštećenih kooperanata. “Po nama su glavni krivci Elkaz i Lucić, oni su u poslu za koji je ukupno isplaćeno 23,5 milijuna dolara pokupili 60 milijuna kuna. Nas najviše zanima gdje je taj novac nestao, iako bi Milković trebao objasniti zašto je pristao da posao obnove dobije Elkazov RIG- TSG, tvrtka bez ikakva iskustva.

Zanima nas i tko je Milkoviću dao mito, pogotovo jer se u medijima spominju dvije tvrtke iz Slavonskog Broda, a u tom su gradu registrirani Elkazov RIG- TSG, Lucićeva Skela-mont te Blekićeva Đuro Đaković Montaža“, kaže Jurkić. Na inzistiranje njegove skupine kooperanata, u RIG- TSG, s kojim su svojedobno dogovarali posao, prije mjesec dana došao je predstečajni upravitelj Šimo Bošnjak koji će danas na Trgovačkom sudu u Osijeku izvijestiti stečajnog suca o tome ima li elemenata za pokretanje stečaja. Petar Elkaz, koji je prije nekoliko mjeseci u razgovoru za Poslovni dnevnik kao glavne krivce za aferu naveo Bojana Milkovića kao ”glavnu kariku u organizaciji remonta“, te nadzornika Pacaka, jer ”Transoceanu nije obračunao i naplatio niz dodatnih troškova“, u nedjelju je imao isključen mobitel. Elkaz, inače, tvrdi da je naručitelj, uz plaćenih 23,5 milijuna, dužan dati još 17 milijuna dolara za dodatne radove koje je Pacak navodno propustio fakturirati, a kaže i da je novac nestao u ”fantomskoj off- shore tvrtki Lamprell Dubai”, te je namiru tog duga tužbenim zahtjevom zatražio od Crosca. Inače, cijela afera u petak se nije odrazila na dionicu Ine. Na Zagrebačkoj burzi njena vrijednost je pala neznatnih 0,12 posto, na 4010 kuna, uz ostvareni promet od gotovo 1,9 milijuna kuna.

Razgovor s Pacakom

Nisam tajni suvlasnik
Miroslav Pacak nam je, nakon vijesti o uhićenju Bojana Milkovića, e- mailom javio da to ne želi komentirati jer se “danas svatko optužuje za sve i javno blati”. Nakon što je objavljeno da je i sam osumnjičen prestao nam je odgovarati na mailove. Nekima od oštećenika u aferi Key Manhattan Miroslav Pacak je bio sumnjiv jer je bio ne samo glavni nadzornik na obnovi te platforme, već i zaposlenik Crosca te, kako Elkaz tvrdi, tajni suvlasnik tvrtke RIG- TSG, glavnog izvođača radova.

Amerikanci su sve platili
S Pacakom smo porazgovarali prije nekoliko tjedana uživo u Zagrebu, gdje je nakratko svratio između dvaju poslova u Tunisu i SAD-u. Kao naftni stručnjak, Miroslav Pacak je ubrzo nakon što je lani dobio otkaz u Croscu našao posao u jednoj stranoj kompaniji. “Nisam nikakav suvlasnik RIG- TSG-a, iako sam zbog te glasine dobio otkaz u Croscu. Moj bivši prijatelj Petar Elkaz ponudio mi je doduše partnerstvo u toj tvrtki, ortački ugovor je potpisan ali nikada nije zaživio- nikada nisam uplatio 10.000 kuna kapitala, pa ugovor nije konzumiran, no Elkaz ga je odlučio podmuklo iskoristiti”, optužuje Pacak. Tvrdi da je posao remonta platforme u Hrvatsku došao njegovom zaslugom, kao i da je američki Transocean kao naručitelj odlično platio sav obavljeni posao.

Komentirajte prvi

New Report

Close