Miljenićevim aktima kreće prva faza osobnog bankrota

Autor: Suzana Varošanec , 11. siječanj 2016. u 15:15
Orsat Miljenić/PATRIK MACEK/PIXSELL

Posredovanje Fine u prvoj godini moglo bi zatražiti više od 150.000 prezaduženih građana.

Nesmetano pokretanje i provedbu izvansudskog postupka temeljem novog Zakona o stečaju potrošača upravo su osigurala dva nova podzakonska akta, pa je prezaduženim građanima put otvoren za podnošenje zahtjeva, potvrđeno nam je u Ministarstvu pravosuđa.

Na snazi su od 6. siječnja, potpisao ih je tehnički ministar pravosuđa Orsat Miljenić, a reguliraju poslove savjetovališta u izvansudskom postupku i obrasce za podneske tijekom postupka uključujući i sudsku fazu. Zasad nije poznato je li Fina već zaprimila prve zahtjeve, no očekuje se lavina, odnosno posredovanje Fine u prvoj godini moglo bi zatražiti više od 150.000 prezaduženih građana.

Novim pravilima za poslove savjetovališta određene su sve Finine poslovnice, njih 21 diljem zemlje, a predviđeno je i održavanje uredovnih dana izvan sjedišta, o čemu će odlučiti ministar. Propisani su i uvjeti koje moraju zadovoljiti druge fizičke i pravne osobe zainteresirane za ove poslove, kao i način rada savjetovališta. Iskazivanje interesa za dobivanje novih dozvola navodno se tek očekuje, pa će ti zahtjevi čini se dočekati novog ministra.

Inače, dozvolu će moći dobiti fizička ili pravna osoba koja ima odgovarajući prostor i opremu te žiro račun i mrežnu stranicu. Osim ovih uvjeta, zainteresirani još moraju učiniti vjerojatnim da će biti u mogućnosti tijekom radnog vremena, u svojim prostorijama, osigurati prisutnost posrednika upisanog u očevidnik posrednika. Prema zakonu potrebno je donijeti još 7 podzakonskih akata, među kojima i pravilnik o uvjetima za dobivanje dozvole za obavljanje poslova posrednika, čija objava slijedi u novom broju NN-a.

Prošlog tjedna završeno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o nacrtu pravilnika o registru postupaka stečaja potrošača i nacrtu pravilnika o obliku, sadržaju i načinu vođenja očevidnika savjetovališta i posrednika. Za ostale propise čeka se završetak javne rasprave, a svi će biti doneseni u propisanim rokovima, poručuju iz MP-a.      

Komentari (2)
Pogledajte sve

Miljenićevim aktima ne samo da ide osobni bankrot, nego idu i poslovni bankroti. Evo kako je između ostalog uredio žalbeni postupak:
Tvrtka dužnik zahtijevala je odgodu ovrhe kod Općinskog suda. Na odluku Općinskog suda , iz Pravnog lijeka, mogao si se žaliti Vijeću sudaca istog suda. U praksi to rješava Stalna služba tog suda na način da jedan od sudaca, preuzme Žalbu i naknadno je, samo formalistički, potpiše netko od sudaca tog suda kao Predsjednik vijeća sudaca.
Ako bude otišao u Odvjetnike kako je najavio, ja ču mu sigurno raditi antireklamu!!! Jer kako je radio kao ministar vjerojatno će biti takav i kao odvjetnik!

Ništa pametno od SDP+HNS Kukuriku koalicije.

Osobni bankrot proglasiti jedino će se isplatiti onima koji nemaju baš ništa .

A oni koji imaju nešto nekretnina biti će opet opljačkani.

A čim je u igri Fina jasno je da se pljačkanje sirotinje nastavlja.

Novinari , doznajte koliku lovu je Fina izvukla od Blokiranih , ovršenih , največih siromaha !

Sve po Zakonu.

New Report

Close