Miljenić o hrvatskom pravosuđu: Trendovi idu na bolje

Autor: Poslovni.hr , 25. ožujak 2014. u 09:52
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Trendovi idu na bolje, poduzimamo niz mjera koje se prvenstveno odnose na reorganizaciju sudova, dotjerivanje zakonodavnog okvira, objašnjava Miljenić.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić je u današnjoj emisiji HR-a – U mreži prvog, rekao kako nije iznenađen rezultatima izvješća o stanju pravosuđa u EU-u, prema kojoj je Hrvatska svrstana među najlošije ocijenjene države, javlja HRT

Naime, prema kategoriji učinkovitosti se Hrvatska nalazi na trećem mjestu odostraga, dok se  prema pitanju percepcije neovisnosti pravosuđa pala je na dno ljestvice, ispred  Rumunjske, Bugarske i Slovačke. Samo u kategoriji kvalitete pravosuđa se plasirala oko sredine.

Iako postoje primjedbe koje se uglavnom odnose na način istraživanja i neujednačenost pravosudnih sustava u raznim zemljama Unije, činjenica je da građani nisu zadovoljni stanjem hrvatskog pravosuđa,pojašnjava  Miljenić. Podsjetio je primjerice da je samo zbog suđenja u neadekvatnom roku država morala izdvojiti više od 30 milijuna kuna.

Također je naveo podatak kako je Hrvatska po broju sudaca, u odnosu na broj stanovnika, među vodećima u Europi te da je u europskom vrhu po sredstvima koja izdvaja za pravosuđe.

Miljenić je rekao kako nitko nije zadovoljan postupcima koji predugo traju ili nagomilanim neriješenim slučajevima, međutim, stvari idu nabolje. "Trendovi idu na bolje, poduzimamo niz mjera koje se prvenstveno odnose na reorganizaciju sudova, dotjerivanje zakonodavnog okvira –  to je sve ono što mi kao izvršna vlast možemo napraviti. No sam sustav se izgrađuje unutar sudbene vlasti", objašnjava Miljenić.

Miljenić je također rekao kako Državno sudbeno vijeće i predsjednici sudova trebaju više učiniti za kvalitetnije sudstvo, tvrdeći da unutar sustava svi moraju preuzeti svoj dio odgovornosti

Komentirajte prvi

New Report

Close