Milijunske štete od crnog tržišta duhana

Autor: HUP , 27. studeni 2014. u 21:59
Thinkstock

HUP- Koordinacija za duhanske proizvode i Ipsos Marketing predstavili su 18. studenog rezultate istraživanja tržišta rezanog duhana na koji nije plaćen porez.

HUP- Koordinacija za duhanske proizvode i Ipsos Marketing predstavili su 18. studenog rezultate istraživanja tržišta rezanog duhana na koji nije plaćen porez. Prema rezultatima istraživanja, potrošnja rezanog duhana na koji nije plaćen porez iznosi oko 1000 tona godišnje što predstavlja gubitak prihoda državnog proračuna od oko 100 milijuna eura. Navedeni iznos na razini je godišnjih državnih rashoda za aktivnu politiku tržišta rada.

Za usporedbu, isti se iznos godišnje izdvaja iz državnog budžeta za mjere aktivne politike tržišta rada. Uz to, osim procjene gubitaka proračunskih prihoda države uslijed neplaćanja trošarina i drugih poreza, istraživanje je pokazalo i da svaki četvrti pušač stariji od 18 godina u Hrvatskoj puši rezani duhan.

Nadalje, svaki sedmi pušač u Hrvatskoj konzumira rezani duhan na koji nije plaćen porez. Troje od pet korisnika rezanog duhana u Hrvatskoj puši rezani duhan na koji nije plaćen porez, dok većina takvih korisnika takav duhan nabavlja od preprodavača odnosno na tržnicama. Istraživanje je provedeno tijekom srpnja 2014. godine na nacionalnoj razini, slučajnim odabirom naselja, a provelo se “licem u lice” na reprezentativnom uzorku od 1504 kućanstva u kojima su svi članovi stariji od 19 godina. Rezultati istraživanja predstavljeni su i relevantnim državnim tijelima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

kolika je šteta tek pušačima a i nama koji plaćamo njihovo liječenje[emo_zloban][emo_novac]

New Report

Close