Milijardu kuna za razvoj industrije čeka strategiju

Autor: Marija Brnić , 03. prosinac 2013. u 16:24
Bez strategije ne treba očekivati ni ponovni uzlet domaće industrije/Nikola Ćutuk/PIXSELL

Iako je navodno izrada industrijske strategije u finalnoj fazi, usvojena neće biti prije proljeća.

Ušli smo u prosinac, u proceduri usvajanja je i državni proračun za iduću godinu, no najavljivane strategije industrijskog razvoja još nema.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak posljednji put je rok za njezino donošenje pomaknuo na studeni, a aktualna Kukuriku Vlada obećala ju je usvojiti još koncem 2012. i inkorporirati u proračun za 2013. godinu. Iz Ministarstva gospodarstva uvjeravaju da je izrada industrijske strategije pri kraju. "Sada se radi revizija prikupljenih i obrađenih rezultata, a očekujemo da bi do sredine prosinca ove godine trebala biti završena, te ju odobriti ministar i zatim poslati tijelima državne uprave na mišljenja", navodi se u odgovoru iz Ministarstva gospodarstva.

 

890milijuna

kuna država planira uložiti u razvoj industrije u 2014. godini

No, do usvajanja još slijedi procedura javne rasprave, što znači da je usvajanje i početak implementacije realno očekivati tek koncem zime ili s početkom proljeća. "Neki od razloga zašto još nije izrađena jesu da industrijska strategija mora biti usklađena s drugim strategijama koje imaju izravan utjecaj na industriju, kao što su strategija obrazovanja i znanosti. inovacijska i strategija razvoja poljoprivrede", ističu u Ministarstvu gospodarstvu. No, detalje o samoj strategiji ne otkrivaju.

Tek navode da dokument izrađuje 20 stručnjaka, uglavnom iz Ministarstva, da obuhvaća tri industrijske grane: C-Prerađivačku industriju, F-građevinarstvo i J-ICT, ali ne daju informacije kakvim mjerama će se poticati njihov razvoj, kao i kako će se poticaji naknadno usklađivati s proračunom. Ministarstvu gospodarstva, naime, za 2014. su značajno srezana proračunska sredstva namijenjena za industriju. Ove godine je na stavci za razvoj, unapređenje konkurentnosti i restrukturiranje industrije Ministarstvo raspolagalo s 1,03 milijarde kuna, a za iduću mu se predviđa gotovo 14 posto manje, ukupno 890 milijuna kuna. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

a u koju će industriju to ulagat.. šta je ostalo od industrije ?

lol, čak i u ovlašnom spominjanju izbijaju na vidjelo okoštale stupidne mantre tih nepismenjaka, čak i “industrijsku strategiju” bi pravili bez industrije.

građevinarstvo i it uopće nisu industrija, a kojekakva prerađivačka industrija je tek sporedna i usputna grana prave, proizvodne industrije.

samo potpuni ekonomski bantui ne shvaćaju da i u preradi, recimo u mliječnoj industriji ili tekstilnoj puno veći profit ide proizvođačima strojeva za tu industriju nego samim prerađivačima jer naprosto najveća dodana vrijednost nosi najveći profit, znanje i pamet imaju glavnu ulogu čim se marx protjera iz ekonomije.

no marksisti će tvrdo po svome: znanje treba proganjati, uspjeh kažnjavati i profit poklanjati po političkoj protekciji, pa nam onda industrija ne treba, a najuspješnije tvrtke u državi bavi se preprodajom žvakaćih guma i premazivanjem tunela.

U ovakvim okolnostima, najbolja strategija je tih milijardu kuna odmah vratiti poreznim obveznicima i poduzetnicima. Dodatno, ta strategija se može napisati i provesti u vrlo kratkom roku, za razliku od ove Vladine kojoj trebaju godine.

New Report

Close