Miletić: Jedan smo od najštedljivijih gradova, za plaće dajemo samo 11 posto proračuna

Autor: Saša Paparella , 26. veljača 2015. u 22:00
Boris Miletić/Duško Marušić/PIXSELL

Gradonačelnik Pule govori o razvoju malog i srednjeg poduzetništva, Istarskoj razvojnoj agenciji..

Ekonomist Boris Miletić već je desetu godinu gradonačelnik Pule, gdje je povjerenje građana zadobio na lokalnim izborima triput zaredom.

Upravlja gradom koji očekuje snažan razvojni zamah od dovršetka Istarskog ipsilona u punom profilu, plinofikacije i rekonstrukcije kanalizacijskog sustava. U međuvremenu se suočava sa smanjivanjem gradskih prihoda zbog vladine porezne reforme, a kao predsjednik IDS-a uspješno se usprotivio centralizaciji koju je trebao donijeti novi Zakon o regionalnom razvoju. Također, njegova je stranka uspjela obrnuti proces preseljenja državnih institucija iz Istre. 

Na koje načine Grad Pula pomaže svoje poduzetnike i obrtnike?
Već više od deset godina potičemo razvoj malog gospodarstva, mikro i malih trgovačkih društava te obrtnika kroz kreditne programe u suradnji s poslovnim bankama. Kroz subvencije kamata na ovaj način se omogućava lakši i jeftiniji pristup izvorima financiranja što uvelike olakšava poduzetnicima odluku o ulasku u investiciju kao i povrat kreditnih sredstava. Aktivno pomažemo i dajemo potporu kroz dodjelu financijskih sredstava u organizaciji obrtničkih i gospodarskih sajmova. Omogućili smo i brojne pogodnosti za investitore ukoliko grade građevine gospodarsko-proizvodne namjene, između ostalog obročno plaćanje komunalnog doprinosa do 12 ili 24 mjesečna obroka te umanjenje iznosa komunalnog doprinosa za deset posto ukoliko je plaćanje jednokratno. Pravne ili fizičke osobe u prvoj godini poslovanja oslobađamo plaćanja poreza na tvrtku ili naziv. 

Kako biste ocjenili stanje gospodarstva u Puli?
Vezano za opću sliku gospodarstva Pule, veseli činjenica da je zaustavljen veliki pad broja obrta i trgovačkih društava koji bilježimo od 2008. kad je nastupila svjetska gospodarska kriza. Broj nezaposlenih također smanjio i sada je na razini 2009., što su po meni dobri pokazatelji kako naše mjere stimulacije poduzetništva funkcioniraju. 

Kakve poticaje im dajete?
Kao i svake proračunske godine i u 2015. planirali smo sredstva kroz Program za razvoj gospodarstva grada Pule u iznosu od nešto manje od dva milijuna kuna. Kroz Potpore za razvoj gospodarstva u iznosu od 800.000 kuna dodjeljujemo direktne poticaje malim poduzetnicima. U 2012. i 2014. proveli smo istovrsne programe, putem programa "1.000.000 +" i "Potpore Pula 2014" dodijelili smo sveukupno 189 potpora u iznosu od 1.803.000,00 kuna kroz više mjera, prvenstveno namijenjenih za smanjenje početnih financijskih izdataka poduzetnika prilikom pokretanja poslovanja – novoosnovanim subjektima, za zapošljavanje i samozapošljavanje, za povećanje konkurentnosti mikro i malih poduzetnika kroz dodatnu edukaciju i uvođenje standarda kvalitete, te da potaknemo mikro i male poduzetnike da koriste sredstva iz EU fondova za projekte koji promiču gospodarski razvoj, a sve kako bi potaknuli rast i razvoj poduzetništva i povećali broj zaposlenih u privatnom sektoru što nam ja konačni cilj. Kako bismo dodijelili poticaje i u poljoprivredi u lipnju 2013. usvojili smo i Program potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Grada Pula za razdoblje od 2013. do 2015.  

U stvaranju Istarske razvojne agencije IDA koja ove godine slavi 15 godina postojanja i sami ste sudjelovali od samih početaka. Koje biste njene projekte istaknuli kao značajnije? 
Primarna uloga Istarske razvojne agencije poticanje je razvoja malog i srednjeg poduzetništva u Istarskoj županiji i to kroz pružanje financijske podrške poduzetnicima, provedbu obrazovnih programa, razvijanje poduzetničke infrastrukture, informiranje i savjetovanje poduzetnika, pružanje usluga potencijalnim investitorima te provedbu različitih međuregionalnih i međunarodnih projekata usmjerenih na stvaranje povoljne poduzetničke klime u Istarskoj županiji. Putem osmišljenih kreditnih programa u suradnji s poslovnim bankama i HBOR-om te uz pomoć uspostavljenog jamstvenog fonda IDA je tijekom godina odobrila 670 poticajnih kredita za poduzetnike ukupne vrijednosti 500 milijuna kuna.  Na području Grada Pule u IDA-inim inkubatorima (Poduzetnički i Tehnološki) djeluje 20 novoosnovanih poduzeća. Najuspješnije poduzeće koje je počelo u inkubatoru je INFOBIP. Oni su danas svjetska tvrtka i koja zapošljava preko 500 djelatnika u cijelom svijetu. Tijekom 2015. nastavlja se provedba kreditnih programa i jamstava za male i srednje poduzetnike i obrtnike te rad na obrazovnim programima za javni i privatni sektor. Isto tako radit će se na koordinaciji razvoja poduzetničkih zona te daljnjem jačanju uspostavljene poduzetničke infrastrukture; poduzetničkog inkubatora "Izazov" te Tehnološkog inkubatora, kao i na boljem povezivanju  poduzetnika putem klastera. Što se segmenta istraživanja i razvoja tiče, znatni će napori biti uloženi u ulaganje u Centar za istraživanje materijala METRIS te pripremu projekata tematskih istraživanja u suradnji s važnim gospodarskim subjektima u prerađivačkoj industriji u županiji i šire, koji će se djelomično financirati iz strukturnih fondova. U svibnju je planirano otvaranje prvog Centra za popularizaciju znanosti i inovacija u RH u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Istarske županije koji će se nalaziti u Puli.

Kako je Pula apsorbirala Vladinu poreznu reformu, odnosno smanjenje poreznih prihoda?
Uvođenjem nove porezne reforme ostali smo bez značajnih sredstava što je velik udarac na standard građana. Kako bi se osigurali visoki društveni standard i izbjegli sudbine nekih drugih gradova, poput Varaždina, koji je bio primoran obustaviti izvršavanje proračuna, uveli smo niz mjera štednje. Početkom godine za dva posto smo smanjili osnovicu plaće svih zaposlenika gradske uprave i onih koji plaću dobivaju iz proračuna grada. Riječ je o 180 zaposlenika Grada i 420 zaposlenika u javnim poduzećima ili javnim ustanovama. Osnovice plaća u Gradu Puli nisu se mijenjale od 2010. a prema podacima Ministarstva financija, Pula je jedan od najštedljivijih gradova u Hrvatskoj koji na plaće djelatnika troši manje od 11 posto svog proračuna. Također smo korigirali stopu prireza poreza na dohodak sa 7,5 na 12 posto. Stopa prireza u Puli nije se mijenjala od kad je prvi put uvedena 1994. i bila je među najnižim u Hrvatskoj, a ovom korekcijom Pula se našla u prosjeku s ostalim hrvatskim gradovima iste veličine. Pored navedenog donesene su i druge mjere štednje čije pune efekte ćemo vidjeti nakon isteka prvog kvartala kada ćemo ih ponovo evaluirati.

Već godinama vodite i TZ grada Pule- povećava vam li se broj turista, kao što se događa u nekim drugim primorskim gradovima? 
Pula se čak i u ovom recesijskom razdoblju može pohvaliti turističkom sezonom koja nije bila samo odlična, već i rekordna. Do kraja kolovoza Pulu je posjetilo 225,358 gostiju, što je 14,114 gostiju više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Unatoč lošem i nestabilnom vremenu ostvaren je i rast u broju noćenja od gotovo pet posto, a rekorde je rušila i Pulska Zračna luka koja je zabilježila najbolji rezultat u posljednjih 18 godina. Samo u rujnu prošle godine zabilježili smo porast noćenja od čak 17 posto u odnosu na godinu ranije, a festivali koji se održavaju u tom periodu sigurno su uvelike zaslužni za tu brojku, budući da su Outlook i Dimensions u Štinjanu rezultirali su s 30 tisuća dolazaka i 200 tisuća noćenja te financijskim efektom za regiju većim od 85 milijuna kuna. 

Na snagu je stupio novi Zakon o regionalnom razvoju – koliko ste njime zadovoljni, Istra se spominje kao dio urbane aglomeracije Rijeka? 
Nama su interesi naše regije i njenih građana na prvom mjestu. Oštro smo se usprotivili predloženom zakonu o regionalnom razvoju, koji je predviđao uspostavljanje pet planskih područja i gubitak samostalnosti Istre. IDS se protivio tome jer se zemlju vodi u još veću centralizaciju, što bi, između ostalog, usporilo razvoj Istre i poskupilo usluge koje država pruža građanima. Zahvaljujući našem angažmanu na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, uspjeli smo spriječiti uspostavljanje planskih područja i na taj smo način sačuvali samostalnost Istre. U Deklaraciji o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre iz 2013. traži se "hitno zaustavljanje procesa preseljenja regionalnih sjedišta državnih institucija iz Istre u Rijeku i povratak preseljenih institucija iz Rijeke natrag u Istru (Trgovački sud, Carina, HZMO)"- da li je, barem djelomično, udovoljeno tom zahtjevu?  Da, uspjeli smo zaustaviti proces seljenja državnih institucija iz Istre, a na prijedlogu saborskih zastupnika IDS-a na proljeće u Pazin se ponovno vraća Trgovački sud koji je u posljednjim godinama bio u funkciji Stalne službe Trgovačkog suda u Rijeci. Posebno nas veseli što su građani, ali i ostali politički akteri, prepoznali i podržali naša nastojanja te da je Deklaracija o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre jednoglasno prihvaćena.

Pula, kao prvi grad u Hrvatskoj, postao je dio inicijative UN Global Compact – što je to točno?
Global Compact je strateška inicijativa UN-a koja se temelji na deset osnovnih načela iz područja ljudskih prava, prava radnika, okoliša i borbe protiv korupcije, a vrijednosti koje zastupa Grad Pula odavno je prihvatio i već godinama ih ugrađuje u poslovanje. Još 2009. uveli smo sustav upravljanja prema normi ISO 9001:2008., a od rujna 2014. postali smo i prvi grad na svijetu koji je u poslovanje svoje uprave ugradio DOP. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

I kradete nas investitore

New Report

Close