Milanoviću 500.000 kuna dobiti, Ani Karamarko prihod 5,6 milijuna kuna

Autor: Saša Paparella , 18. srpanj 2018. u 22:00
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bivši premijer savjetuje strance, Pašalić u peletima…

Nekoliko javnih ličnosti ušlo je u zadnje vrijeme u poduzetništvo, a sudeći po poslovnim rezultatima za prošlu godinu nekima je početak bio uspješan.

Zadovoljan može biti Zoran Milanović, njegova je konzultantska tvrtka EuroAlba Advisory, osnovana 2016., lani imala 625.400 kuna prihoda i 459.800 kuna neto dobiti. Bivši premijer rekao nam je da ne želi komentirati rezultate svog biznisa, napomenuvši tek da nije poslovao s domaćim tvrtkama u državnom vlasništvu.

Mediji su javljali o njegovim konzultantskim poslovima u Albaniji, gdje ga je ugostio premijer Edi Rama. Milanović je u svojoj tvrtki isprva bio i direktor i vlasnik. U ožujku 2018. na mjestu direktora zamijenila ga je Sunčica Dedić, koju je vrlo brzo naslijedio Dinko Suton. Sunčica Dedić je Milanovićeva tajnica iz vremena dok je bio premijer, a Dinko Suton nekadašnji je tajnik SDP-a.

Od ostalih početnika u biznisu, prvu poslovnu godinu završila je i Iva Balent, kći Ivice Todorića, koja se na društvenim mrežama opet potpisuje djevojačkim prezimenom. Njeno Srculence lani je imalo prihod od 124.400 kuna i gubitak od 11 tisuća.

Otkako se morao maknuti iz stranačke politike, Tomislav Karamarko lani je osnovao Institut za sigurnost i prosperitet Hrvatske (ISPH) no unatoč najavama da će tu okupiti najblistavije umove činjenica je da zasad nema niti web stranicu.

Zato njegova supruga Ana Karamarko, zbog čije je uloge u aferi Konzultantica morao otići iz politike, uspješno posluje- tvrtka Drimia, u kojoj je suvlasnica i direktorica, imala je lani četiri milijuna kuna prihoda i skoro pola milijuna kuna dobiti. Suvlasnica je i u tvrtki Love opium, koja je uprihodila 1,6 mil. kuna i posluje s dobiti.

Od nekadašnjih ministara koji su se posvetili biznisu, najveće se cifre vrte oko Borislava Škegre. Bivši ministar financija suvlasnik je Quaestus Private Equity, tvrtke u likvidaciji, registrirane za upravljanje otvorenim investicijskim fondovima rizičnog kapitala. Preko Quaestusa drže se udjeli u Fragariji (145 mil. kn prihoda, 2,8 mil. kn dobiti) i Tvornici tekstila Trgovišće (37 mil. kn prihoda i 0,5 mil. kn dobiti ), gdje je Škegro predsjednik NO.

Istu funkciju ima i u Spačvi (203,5 mil. kn prihoda i 7,5 mil. kn.dobiti) a ove je godine ušao i u NO Jadranke Mali Lošinj (17,2 mil. kn prihoda i 17,9 mil kn gubitka). Već kronični gubitaš Aequitas upravljanje, gdje je Škegro direktor i jedan od trojice suvlasnika, lani je zabilježio milijun kuna prihoda i novih 9,7 milijuna kuna gubitka. Druga dvojica suvlasnika te tvrtke, registrirane na prestižnoj adresi u neboderu na početku Ilice, su Davor Dorić i Tomislav Matić, medijima poznatiji kao vlasnik Texo managementa, prozivanog zbog angažmana u Agrokoru. Texo managementu su još 2015. pripojeni Škegrini Quaestus partneri.

Nekoć jedan od najmoćnijih ljudi u RH, Ivić Pašalić, u sudskom se registru spominje još samo kao predsjednik NO tvrtke Mundus viridis, koja proizvodi pelete, a lani je imala 50,6 milijuna kuna prihoda. U menadžmentu te tvrtke su Ivićevi sinovi Ante i Domagoj, ‘Doktor’ je predsjednik NO, a njegova supruga Ksenija od lani je predsjednica uprave. Početkom 2018. iz sudskog je registra izbrisan njihov Kapital konzalting – u dobrim godinama tvrtka je imala i preko 250 milijuna kuna prihoda.

Još jedan važan kadar iz te epohe, Vinko Grubišić, povezan je s nizom tvrtki. Njegov Jadran film imao je 5 mil. kn prihoda i 1,4 mil. kn minusa. Jadran film production service imao je 4 mil. kn prihoda i 168.000 kn dobiti. Jadran film produkcija je u blokadi, a prihodi tvrtke Jadran film militaria pali su na nulu.

Hoto grupa HDZ-ovog donatora Tome Horvatinčića lani je imala 234,5 milijuna kuna prihoda i 81 milijuna kuna dobiti. Kako bi se restrukturirala, Hoto grupa lani je uspostavila partnerstvo sa Supernova grupacijom, koja je navodno preuzela između 40 i 60 milijuna eura duga.

Horvatinčićeva ugostiteljska tvrtka Hoto Cvjetni 9,1 mil. kn prihoda i minus od 213.300 kn, Cvjetni održavanje imovine ima prihod od 1,1 milijuna i minus od 141.000 kuna, a Santa Marina, registrirana za upravljanje nekretninama, ima pola milijuna kuna dobiti.

Njegov Dorf je od 2015. u stečaju, sa 66 milijuna kuna tražbina vjerovnika. Horvatinčić i dalje osniva nove tvrtke, zadnje su Hoto Zrinjevac i Palaču Zrinjevac.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Tomo kroz Anu naplaćuje….. Glavno da su svi još na slobodi!

Čestitke g. Milanoviću, još malo pa će imati dovoljno da vrati novac koji su mu “bliski suradnici” iz ureda premijera pokrali pred nosom, na račun fiktivnih dnevnica.

New Report

Close