‘Milanovićeva izjava je čin nacionalne izdaje, tražimo njegovu hitnu ostavku’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. ožujak 2013. u 09:06
Vladimir Šišljagić (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)

‘HDSSB osuđuje kako predstavnike izvršne vlasti, tako i pojedince iz redova pravosudne vlasti koji tvrde da je u RH vođen ‘građanski rat.’

Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) zatražio je danas da predsjednik Vlade Zoran Milanović hitno podnese ostavku ocjenjujući njegovu izjavu u kojoj se spominje građanski rat činom nacionalne izdaje. "Riječi predsjednika Vlade RH Zorana Milanović, kojima ratna razaranja i zvjerstva učinjena hrvatskom narodu od strane velikosrpskih i četničkih agresora tijekom Domovinskog rata označava kao posljedicu 'građanskog rata' a ne zločinačke agresije Srbije, Crne Gore i tzv. JNA na Republiku Hrvatsku, čin je nacionalne veleizdaje", stoji u priopćenju HDSSB-a, koje je potpisao predsjednik stranke i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, te se poziva premijera da podnese ostavku.

Ocjenjuje se da su "te riječi hrvatskog premijera riječi koje ruše same temelje nastanka suverene i samostalne hrvatske države" te da ih HDSSB označava kao vrlo opasnu, povijesno, politički i činjenično netočnu kvalifikaciju. "HDSSB ovakve riječi nacionalne veleizdaje od strane premijera Milanovića ne iznenađuju jer takvu izdajničku kvalifikaciju možemo čitati i u obrazloženjima presude hrvatskih sudova u montiranim političkim procesima koje vode isti politički sudovi RH na traženje domaćih i inozemnih nalogodavaca protiv hrvatskih branitelja", stoji u priopćenju. Šišljagić tvrdi kako je "jedna u nizu takvih političkih presuda" i presuda hrvatskom generalu Branimiru Glavašu.

U obrazloženju njegovoj presudi, uz ostalo, stoji da "do 8. listopada 1991. hrvatska država nije ni postojala, da su Zbor narodne garde i Hrvatska vojska bile nelegalne paravojne postrojbe i da u RH do 8. listopada 1991. nije bilo agresije, već se radilo o oružanom sukobu hrvatskih paravojnih postrojbi i regularne postrojbe JNA, odnosno", navodi Šišljagić, "građanskom ratu".

HDSSB ističe da godinama upozorava na probleme u hrvatskom pravosuđu i na "izopačene stavove kojih se pridržava hrvatsko pravosuđe", navodi se u priopćenju. Ocjenjuje se kako jučerašnja izjava premijera Milanovića "ali i stavovi hrvatskog pravosuđa nisu ništa drugo do najobičniji pokušaj zlonamjerne revizije Domovinskog rata", zbog čega "HDSSB osuđuje kako predstavnike izvršne vlasti, tako i pojedince iz redova pravosudne vlasti koji tvrde da je u RH vođen 'građanski rat".

Zbog toga što HDSSB "onakvu izjavu premijera Milanovića drži krajnje nedopustivom, HDSSB poziva predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića na podnošenje trenutne ostavke", naveo je predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić. Dio jučerašnje izjave premijera Milanovića, prenesene u nekim medijima, izazvao je danas burne reakcije oporbe i braniteljskih udruga, među kojima je bilo i poziva na njegovu ostavku,

Premijer Zoran Milanović odbacio je danas optužbe da je rekao kako je u Hrvatskoj bio građanski rat, ustvrdivši da njegova izjava na Novoj TV nije bila puštena u cijelosti, već je prerezana u pola rečenice, pa se nije čuo nastavak u kojemu kaže kako je Hrvatska jedina država koja ulazi u Europsku uniju, a koja je imala razoran rat i agresiju. Milanović je novinarima, okupljenima prilikom predaje zajedničke liste SDP-a, HNS-a i HSU-a za Europski parlament u Državnom izbornom povjerenstvu, pustio na tabletu snimku priloga s te televizije, kao i nastavak svoje izjave, koju prenosimo u cijelosti:

"U politici treba vagati svaku riječ – ne kalkulantski nego kao odgovoran čovjek, kao odgovorna osoba. Kad izjavite npr. u Hrvatskoj 2013. da je Hrvatska samo za Hrvate a da su svi ostali gosti, onda se igrate ne vatrom, nego radioaktivnim materijalom. Jer Hrvatska nije Danska i Finska u kojoj se zna čuti da je Finska za Fince a svi ostali su gosti, međutim, ta Finska nije imala građanski rat nikada i nije imala situaciju usporedivu s Hrvatskom nikada. Ni Danska, pa ni Njemačka na neki način.

Dakle, takve stvari, takve neodgovorne zle izjave se čuju po cijeloj Europi. Ali Hrvatska je danas drukčija od svih država Europe. Zadnjih 20 godina njezina povijest je drukčija. Mi ulazimo kao 28. članica i jedina članica koja je imala razoran rat i agresiju. Prije manje od 20 godina je to završilo – to nitko drugi nema, srećom za njih. Mi, nažalost, imamo i moramo paziti što govorimo. Tko su to gosti u Hrvatskoj? Tko je Hrvat uopće? Što me definira kao Hrvata? To da prezirem Srbina?"

Komentari (1)
Pogledajte sve

MIli-Vanili bi vagao tuđe izjave a sebi dopušta da radi i izjavljuje što hoće. Nije li to selektivno provođenje pravila od prvog ministra? Bez obzira što nismo u YU u HRV vladaju jedna pravila za partizane a za sve ostale ono što partizani odrede.

New Report

Close