Milanović: Zapuštene vojne nekretnine treba što prije iskoristiti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. listopad 2014. u 13:17
. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ta bi imovina što prije trebala biti u funkciji ostvarivanja investicija lokalne samouprave, kaže premijer.

Zapuštene vojne nekretnine treba što prije dati na upravljanje lokalnoj samoupravi, istaknuo je na današnjoj sjednici Vlade premijer Zoran Milanović.

Ta bi imovina što prije trebala biti u funkciji ostvarivanja investicija lokalne samouprave, kaže premijer, dodajući da bi je u prostornim planovima trebalo odrediti za gospodarske namjene i investicijske projekte.

Stavljanje državne imovine u funkciju je obveza Vlade, dodaje Milanović, uz ocjenu da se ta imovina već 25 godina pustoši i propada, od čega nitko nema koristi. Pozvao je javnu administraciju da bude brza u izdavanju potrebne dokumentacije kako bi se imovina privela korisnoj namjeni, a ljudi se zaposlili i zarađivali.

Milanovićeva diskusija o državnoj imovini uslijedila je nakon što je ministar obrane Ante Kotromanović predstavio, a Vlada usvojila, Uredbu o vojnom graditeljstvu. Kotromanović najavljuje da će sve MORH-ove nekretnine koje Ministarstvu nisu potrebne, do kraja godine biti na raspolaganju za druge namjene.

Vlada odlučila provesti analizu proračunskih rashoda

Vlada je danas također donijela odluku o provođenju dubinske analize rashoda državnog proračuna, koja bi trebala rezultirati ukupnim smanjenjem javne potrošnje i učinkovitim trošenjem proračunskog novca.

Ministar financija Boris Lalovac kaže da je cilj analize utvrditi stvarne produktive i neproduktivne proračunske troškove.

Financijski učinak na proračun, po njegovim bi riječima, trebao iznositi pet milijardi kuna, koje se moraju postaviti u srednjoročni plan, što znači da se ušteda neće pokazati odmah u sljedećoj godini niti je riječ o linearnom rezanju.

"Tražimo učinkovito upravljanje troškovima, a ovo je jedan od instrumenata", kaže Lalovac.

Ističe da Vlada provodi strukturne reforme i to sama, bez ičijeg diktata, već tri godine, te da će dokazati da zna učinkovito upravljati javnim rashodima.

Dubinskom analizom rashoda državnog proračuna bit će obuhvaćeni rashodi za zaposlene koji se isplaćuju iz državnog proračuna, subvencije, sustav zdravstva, poslovanje agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima te porezni rashodi. Za svaki od tih rashoda Vlada osniva povjerenstvo.

Hrvatski vojnici u studenome na vježbi u Srbiji

Vlada je danas donijela i formalnu odluku kojom se desetorici pripadnika hrvatske vojne policije odobrava prelazak granice koji će u studenom u Srbiji sudjelovati na zajedničkoj vježbi "Platinium Wolf 15" s oružanim snagama država članica NATO-a i država članica Partnerstva za mir na kojoj će uvježbavati rad s nesmrtonosnim oružjem u operacijama potpore miru.

Na vježbi će uz pripadnike hrvatskih Oružanih snaga sudjelovati pripadnici oružanih snaga Albanije, Bugarske, Makedonije, Rumunjske, SAD-a i Srbije.

Troškovi vježbe, 50 tisuća kuna, planirani su u financijskom planu Ministarstva obrane.

Vlada je na sjednici, na prijedlog Ministarstva uprave, donijela i odluku o raspuštanju vrgoračkog Gradskog vijeća jer ono dulje od tri mjeseca ne donosi odluke iz svog djelokruga. Posljednja sjednica vrgoračkog Gradskog vijeća održana je, naime, 18. lipnja, a uslijedila su i dva neuspjela pokušaja održavanja sjednice jer se nije odazvao potreban broj članova.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Zorane, mnogo si bre pametan! Učiš bre nakon 3 godine!

Zanimljivo je to zamislio premijer Milanović: neiskorištene vojarne lokalnoj samoupravi, a svoje uhljebe u Zagreb Tower.

za početak bi mogao, za one koji su bili drugim obvezama spriječeni(sebe i svoje prijatelje) da se prijave za domovinski rat, organizirati obuku preko vikenda, sigurno u tim zapuštenim vojarnama ima i odgovarajuće “uniforme” iliti odore

New Report

Close