Milanović: Vargu i Molnara čeka rad u teškim resorima, očekujem nastavak reformi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. lipanj 2014. u 15:47
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Zoran Milanović od Siniše Varge i Vedrana Mornara, koje će Saboru predložiti za nove ministre, zdravlja te znanosti obrazovanja i sporta, očekuje nastavak refomi i racionalizacije dvaju velikih sustava u kojima su, kako je rekao, obaveze ogromne, novaca je malo, a otpori ogromni.

 Premijer Zoran Milanović od Siniše Varge i Vedrana Mornara, koje će Saboru predložiti za nove ministre, zdravlja te znanosti obrazovanja i sporta, očekuje nastavak refomi i racionalizacije dvaju velikih sustava u kojima su, kako je rekao, obaveze ogromne, novaca je malo, a otpori ogromni.

Milanović je na izvanrednoj konferenciji za novinare izvjestio da je smijenio ministre Rajka Ostojića i Željka Jovanovića kazavši kako je nakon razgovora s njima zaključeno da je u najboljem interesu Vlade i SDP-a da pojačaju SDP-ov klub u Saboru. "To je u ovom trenutku optimalno rješenje za stranku i Vladu", rekao je.

Posao koji su radili Ostojić i Jovanović zaslužuje moje poštovanje u zadnje dvije i pol godine, dodao je kazavši kako konkretnih zamjerki na njihov rad nema.

"Ali, radi se o dva katkada i prokleta resora za one koji su im na čelu. Ogromni resori koje je teško mijenjati i godinama su postavljeni na način koji su postavljeni. Novaca nikad dovoljno, iz EU fondova također relativno malo u odnosu na fiksne troškove koje treba osigurati redovito", kazao je.

Ostojić i Jovanović su ljudi iznimnog kapaciteta i karijere koji nisu slučajno radili taj posao, ali on naprosto čovjeka, političara, strahovito troši, dodao je.

Vargu i Mornara, kaže premijer, očekuje težak zadatak na putu koji je već zacrtan.

"Godinu i pol dana prije izbora ne mogu se raditi nikakvi radikalni zaokreti. Nastavak reformi, racionalizacija sustava, očuvanje kvalitetnih stvari koje postoje u sustavu i jedan možda novi duh, što ne znači da ono ranije nije valjalo", kazao je ponovivši da je riječ o užasno teškim resorima.

Vidimo, dodaje Milanović, da su i otpori promjenama ogromni. "I kad su u pitanju neka stečena materijalna prava kao i neke vrijedosti. Sjetimo se samo otpora politikama naše vlade da se u kurikulum i nastavni program uvedu neki programi koji su u EU već dugo vremena standard", ističe.

Na svemu tome, dodao je premijer, Jovanović se nesebično izlagao, svi to znamo, i nije njemu život bio najugodniji. Milanović je kazao i da neće doći do razdvajanja Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, o čemu su proteklih dana nagađali pojedni mediji.

Upitan ima li smjena Ostojića veze s tim to je na Predsjedništvu SDP-a bio na suprotnoj strani vezano uz izbacivanje Slavka Linića, Milanović odgovara kako nije primjetio da je Ostojić bio na suprotnoj strani. Ostojić je puno dao SDP-u, ima vrhunsku karijeru i mislim da pitanje nije na pravom tragu, ustvrdio je.

Odbacio je i nagađanja medija da je guverner HNB-a Boris Vujčić trebao postati potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo, umjesto Branka Grčića. Kazao je i da je jako zadovoljan s Grčićevim radom. Njegov doprinos je ogroman i bit će i dalje, rekao je premijer podsjetivši da je Grčić kao potpredsjednik Vlade, uz gospodarstvo zadužen i za koordinaciju europskih fondova.

"Osoba je s kojom često i blisko surađujem svakodnevno", dodao je.

Jučerašnju izjavu člana predsjedništva SDP-a Zlatka Komadine da bi eventualne smjene u Vladi bile revanšizam, Milanović nije htio komentirati.

Komentirajte prvi

New Report

Close