Ja bih se dobro zamislio prije nego što bih srušio zakon o “švicarcima”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. listopad 2015. u 08:45
Foto: Marko Mrkonjić / Pixsell

Milanović je podsjetio kako Sabor Ustav donosi dvotrećinskom većinom, dok su zakoni o “švicarcu” doneseni jednoglasno.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u utorak kako bi se, da je na mjestu Ustavnog suda, dobro zamislio prije nego što bi se usudio srušiti zakone kojima je riješeno pitanje dužnika u švicarskom franku.

 "Ja bih se jako dobro zamislio i duboko udahnuo prije nego što bih se usudio mijenjati ili neustavnom proglasiti odluku za koju su glasali svi saborski zastupnici, uključujući i one među kojima su i odgovorni za tu krizu, a to su HDZ-ovci", rekao je Milanović u emisiji Pressing televizije N1, odgovarajući na pitanje što će se dogoditi ako Ustavni sud sruši te zakone.

Milanović je podsjetio kako Sabor Ustav donosi dvotrećinskom većinom, dok su zakoni o "švicarcu" doneseni jednoglasno.

"Ustavni sud je tu prije svega da zaštiti manjinu od terora obične većine koja upravlja Saborom i vladom. Naša većina je obična i upravo zato da bi ta naša vlast bila kontrolirana tu je Ustavni sud, koji će katkad često ili prečesto reći, ovo nije u skladu s ovim načelom, pa će neki put biti jasno, a neki put potpuno nejasno što su htjeli reći. Ali oni su tu u stvari zaštitnici onog slabijeg, a to je manjina u Saboru. Međutim, kad svi saborski zastupnici kažu, ovo se mora promijeniti… Ne znam, nismo imali takvu situaciju", rekao je Milanović i napomenuo kako se radi o "odluci koja je donesena većom većinom od one koja je potrebna za izbor ustavnih sudaca".

Upitan zašto vladajući prije nisu riješili pitanje kredita u švicarskom franku i radi li se o predizbornom potezu, Milanović je podsjetio kako je već nakon godine i pol mandata njegove vlade fiksirana kamatna stopa za te kredite, a potom i zamrznut tečaj za dužnike u "švicarcima".

"Cijelo vrijeme se radilo i pratilo pacijenta. Mi smo te probleme naslijedili", kazao je Milanović i ocijenio kako prethodna, HDZ-ova vlada nije učinila ništa kako bi zaustavila plasman "toksičnih" kredita na tržište.

"Već kad je krenula ta pošast kredita, država je trebala reći, stani malo, ovo je toksičan proizvod. Ljude je trebalo na to vrlo agresivno upozoriti, kao u Austriji. Međutim, tadašnja ekipa koja je bila na vlasti, Šuker i slični nisu radili ništa jer se nisu htjeli zamjeriti nikome u potrošačkoj pošasti koja je tada vladala", rekao je Milanović, koji tvrdi kako su vladajući natjerali HDZ da glasuju za rješenje za "švicarac", iako su se, tvrdi, samo dan prije u raspravi protivili tom rješenju.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Pa nisam ja ni oporbu čuo kako je vikala ili uopće spominjala toksične kredite…


Tko ce nama vratit koji smo kupovali APL >1000.
jel moguce da ovo usporedjujes.[emo_vrtimise]

Ok pomoc socijalno ugrozenima ,ali pomoc ministru financija koji isto ima kredit u CHF.On je jos banker ,znaci isao svijesno u rizik.I sad mu drzava vraca izgubljeno.Tko ce nama vratit koji smo kupovali APL >1000.Predizborni pokusaj kupnje glasova,ali nece proci druze Kim Zoki Mil.

zar već nismo davno utvrdili da premijer, koji poštuje samo sud svoje partije, nikoga i ništa drugo ne poštuje, pa tako niti Ustavni sud, neovisno kakvo će biti njihovo rješenje, morao bi do tada zaprti gubec, jer ako njihovo rješenje i bude , kao njegovo mišljenje, lebdjet će mali oblačak sumnje.da nisu bili potpuno neovisni, Zoran se uvijek pravi pametan i trči pred rudo

New Report

Close