Milanović u Bakuu sklapa konačni dogovor oko IAP-a

Autor: Marko Biočina , 15. prosinac 2013. u 21:59
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Realizacijom Jadransko-jonskog plinovoda (IAP) Hrvatska bi dobila novi opskrbni pravac te mogućnost novih prihoda, a Azerbejdžan ulazak na tržište srednje Europe.

Hrvatski premijer Zoran Milanović predvodit će visoko Vladino izaslanstvo koje bi sljedeći tjedan trebalo posjetiti glavni grad Azerbejdžana Baku, a tom prilikom trebao bi biti finaliziran i dogovor o hrvatskom sudjelovanju u velikom interkontinentalnom projektu gradnje plinovoda TAP, inače vjerojatno najvažnijem energetskom projektu ovog trenutka u Europi. Naime, TAP je jedan od ključnih projekata koje Europska unija podržava u svrhu smanjenja stupnja ovisnosti o ruskom plinu. Plinovod TAP ili punim imenom Trans-jadranski plinovod tako bi trebao prevoziti plin iz azerbejdžanskih nalazišta od grčko-turske granice preko Albanije do južne Italije. Hrvatski interes u cijelom projektu odnosi se na spojni plinovod po imenu IAP (Jadransko-jonski plinovod), koji bi iz Grčke kroz Albaniju, Crnu Goru, BiH i Hrvatsku plin iz TAP-a trebao dopremati na tržište Srednje Europe. Za Hrvatsku je to važno.

S jedne strane, osiguranjem novog dobavnog pravca uvelike bi poboljšalo sigurnost opskrbe ovim energentom, ali i poboljšala trenutno vrlo niska razina iskorištenosti magistralnog plinovoda u Dalmaciji, a domaći operator plinskog transportnog sustava Plinacro znatno uvećao svoje prihode. Na kraju, realizacija IAP-a imala bi i velik geostrateški značaj. Kako su države kroz koje bi plinovod prolazio već postigle dogovor oko njegove gradnje, ključni detalj za budućnost projekta je dostupnost plina, odnosno spremnost azerbejdžanskih institucija i kompanija da garantiraju isporuku dostatnih količina plina. Upravo taj dogovor trebao bi biti postignut u Bakuu.

Komentari (7)
Pogledajte sve


Što on jadan može sklopiti….nit je ikad skalapao nit ima pojma o realnom svijetu….sin uglednog SKH člana, "zlatna mladež" iz Zagreba. Rođen da vlada….u nekom svom oblaku, poluposlovica i polu izrečenih mudrih izreka….

da nije sve bilo tako kako navodite, danas bi sklapao skele na gradilištu ili eventualno bauschteli, nikada nije mogao sam zaključiti ni koje su kremšnite bolje između samoborskih i brežičkih

Što on jadan može sklopiti….nit je ikad skalapao nit ima pojma o realnom svijetu….sin uglednog SKH člana, “zlatna mladež” iz Zagreba. Rođen da vlada….u nekom svom oblaku, poluposlovica i polu izrečenih mudrih izreka….

twiher TAP ide prema italiji a naši vuku IAP ,priko albanije ,crne gore
e sad je upitno koliko smo mi u prednosti prema talijanskom naftovodu , mozda i jesmo u 100 kilometara 😉


Di su sava i lacoste10??? Cudi me kako ne komentiraju jer oni gdje god cuju da je netko pustio plin povezu to odmah sa DIOKijem.

[emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh][emo_palacg]

New Report

Close