‘Milanović treba imenovati udruge koje ne posluju transparentno’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. rujan 2013. u 14:45
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić pozdravlja Milanovićev poziv na uvođenje reda u današnjem izvješću Saboru o radu Vlade, no naglašava da ono “mora vrijediti za sve jednako”.

Nevladine organizacije GONG i Kuća ljudskih prava ocijenile su danas kako je premijer Zoran Milanović prilikom najave uvođenja reda u poslovanje neprofitnih organizacija trebao jasno imenovati koje udruge ne posluju transparentno kako zbog uvođenja reda ne bi stradale one koje poštuju zakon.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić pozdravlja Milanovićev poziv na uvođenje reda u današnjem izvješću Saboru o radu Vlade, no naglašava da ono "mora vrijediti za sve jednako". "A ne da zbog uvođenja reda, u primjerice rad nekih sportskih klubova, stradaju udruge koje su i do sad poštivale zakon i jačale socijalno poduzetništvo i na taj način stalno otvarale nova radna mjesta", rekao je Zelić Hini.

Kod izrade Zakona, ističe Zelić, Vlada mora imati na umu da se, za razliku od profitnih organizacija koje dobit raspoređuju svojim članovima, osnivačima ili trećim osobama, višak prihoda u neprofitnim organizacijama koristi isključivo za obavljanje i unapređenje djelatnosti organizacije i u svrhu ostvarenja ciljeva propisanih njihovim statutima.

Koordinatorica Kuće ljudskih prava Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e. kazala je kako Milanovićevu najavu ne doživljava kao nešto što se odnosi na rad te udruge ističući kako su potpuno neutemeljene ocjene da troše novac bez kontrole i napominjući da im je upravo sadašnja vlast "srezala financiranje da više nije mogla".

"Mi od osnutka dajemo redovito godišnje izvješće, javno na svojim internetskim stranicama, a kako glavninu novca dobivamo iz inozemstva prolazimo rigorozni sustav kontrole jer nezavisne revizije utvrđuju kako smo trošili", rekla je Sarnavka Hini.

"A to što država financira neke udruge koje ne podnose račune govori o njihovoj kompetenciji, a ne o nama", dodaje.

Sarnavka naglašava da Kuća ljudskih prava i B.a.b.e. nisu morali vratiti ni kunu zbog toga što bi netko tvrdio da nenamjenski troše novac.

"Stalno govorenje o tisućama udruga – a u njih idu i vatrogasci, nogometni klubovi, komore, auto klubovi – to govorenje u množini je način huškanja protiv nas nakon kojeg smo izloženi i kritici građana", upozorava Sarnavka te poručuje vlasti da "jasno imenuje" koje su to udruge koje netransparentno posluju.

Milanović je danas podnio godišnje izvješće Vlade u Hrvatskome saboru i pritom najavio da će se do kraja godine zakonskim izmjenama uvesti red u financijsko poslovanje i računovodstvo neprofitnih organizacija. "Prema raspoloživim podacima, oko 10.000 udruga koje su predale financijske izvještaje ostvarilo je 4,5 milijardi kuna prihoda, od čega 1,2 milijarde iz javnih izvora. To znači da više od tri milijarde kuna ostaje izvan bilo kakve financijske kontrole", upozorio je premijer.

Komentirajući sam govor premijera Milanovića, Zelić je kazao kako se može steći dojam "kao da su jučer preuzeli vlast".

"Vlada je dobila mandat da mijenja stvari i unaprijedi stanje u zemlji. Postavlja se pitanje zašto se do sada nije krenulo s ključnim reformama?", napominje Zelić.

Pitanje je i zašto do sada nisu pokrenute i riješene stvari poput reforme javne uprave i teritorijalnog preustroja kao preduvjeta svih ostalih reformi, dodaje. "Onda ne bi bilo potrebe ni za loše zakone poput onog o strateškim investicijama. Građani imaju pravo na dobru upravu – nije jasno zašto se od tog odustalo", ustvrdio je.

Smatra da iz premijerova govora javnost nije dobila "dovoljno uvjeravanja na koji način će se štititi i upravljati javnim dobrima kao jednim od glavnih izazova razvoja i na kojem je to mjestu prioriteta, kao ni jasna uvjeravanja da se nastavilo s borbom protiv korupcije".

"Bilo bi dobro da smo čuli više koja to načela Vlada slijedi u svom radu, u kojoj mjeri se Vlada drži ili ne drži načela dobrog upravljanja ili visoko podignute ljestvice", zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close