Milanović: Takvima poput Marića treba reći 'Marš van'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Po drugi put u jako kratkom mandatu Plenkovićeve vlade koalicijski partneri morali bi bez pogovora štititi posrnule i kompromitirane HDZ-ove ministre, rekao je Milanović.

Novi list u subotnjem broju donosi ekskluzivni razgovor s bivšim premijerom koji prvi put nakon odlaska iz javnog života otvoreno govori o novom padu vlade, Agrokoru, SDP-u, lokalnim izborima i životu nakon politike.

Je li zadovoljan kako njegov nasljednik Davor Bernardić vodi SDP i čuva socijaldemokraciju u Hrvatskoj?

"Svaki je početak težak, vjerujem da će vrlo brzo stvari napredovati. Znam da mu nije bilo jednostavno preuzeti stranke nakon mene. Neki su ljudi mislili, pa i dalje misle, da je sve to išlo po inerciji i da će se tako nastaviti.

Politika je i taktika i tehnika, ali i vrsta jedne čudne umjetnosti. Ne mislim za sebe da sam umjetnik, ali ima stvari koje se ne mogu naučiti niti na jednoj političkoj akademiji ili fakultetu. Njih morate osjećati i živjeti ih", rekao je Milanović Novom listu.

Sada je opet kriza vlasti.

"Po drugi put u jako kratkom mandatu Plenkovićeve vlade koalicijski partneri morali bi bez pogovora štititi posrnule i kompromitirane HDZ-ove ministre."

Slučaj ministra financija još je jedan primjer egzemplarnog balkanskog džeparenja, zloporabe javnog povjerenja i samoposluživanja javnim novcem. Konkretno, ministar je svojedobno dobio povlašteni kredit u HPB-u i to je za njegov trenutačni izgon iz Vlade.

Argument da je tu sve bilo po propisima još je jedna kitica koju HDZ ispisuje u himni licemjerja. Neke od najvećih svinjarija učinjene su pod »kišobranom« propisa koje su ti isti protaganisti donosili sami za sebe. Politika imenuje »struku« da donosi pravilnike prema kojima politika dobiva povlaštene kredite.

Dakle, cijela država trpi teret zbog grčevite obrane jednog ministra koji je davno trebao biti potjeran iz Vlade. Ne govorim to zato što sam u usporedivim, ali blažim slučajevima kao premijer postupao kako se moralo, niti zato što se HDZ i dalje mjeri jednim, a SDP drugim kriterijima, nego prije svega zato što je ovo loše za Hrvatsku i javnu kulturu. Takvim bi tipovima trebalo jasno reći: Marš van! Onima, pak, koji ih štite trebalo bi pokazati žuti karton kao opomenu pred isključenje.

Predsjednik Vlade je razriješio Mostove ministre, ali oni to ne priznaju. To je novitet, to još nismo imali.

"Odluka o razrješenjima je zakonita i u domeni ovlasti premijera. A s obzirom da dotični odbijaju odstupiti, Plenković bi im trebao poslati policiju i zaštitare da ih istog trenutka izbace iz institucija koje uzurpiraju. To bi bilo dosljedno, ali to je već duboko more za sinove plićaka.

Zdravku Mariću zamjera kredit HPB-a, koji je tamo dobio 2010. dok je kao državni tajnik bio u Nadzornom odboru. No, SDP traži njegov opoziv uglavnom zbog Agrokora. Je li se u mandatu vaše Vlade razgovaralo o stanju koncerna Ivice Todorića, o njihovim enormnim dugovima bankama, sporom plaćanju dobavljača i slično?

"Nije se razgovaralo u smislu kriznog mendžmenta. Međutim, nema šanse da bi u našem mandatu Agrokor dobio kredit HBOR-a poput onog krajem prošle godine. Tada se ministar Marić, s figom u džepu, izuzeo iz odlučivanja o tom kreditu, neš' ti izuzeća. Već je to bio razlog za njegov opoziv", rekao je Milanović u intervjuu za Novi list.

Komentari (13)
 • mars2
  mars2 16:34 30.4.2017.

  ja sam mislio da smo se ove stetocine rijesili, kad ono evo ponovno velikih misli od ovisnika !
  ili ne ide u privatnicima pa je vrijeme za uhljebljivanje negdi u prikrajku ?

 • walterstil
  walterstil 22:36 29.4.2017.

  lopina zaboravio si na med&mlijeko…trolleru stari..

 • lopina
  lopina 21:39 29.4.2017.

  Twikser,tržište je odredilo kamatu od 5% i ministar financija je to odbio jer je to smatrao skupim.Za 11
  mjeseci ista emisija je prošla ,ali tržište je odredilo kamatu od 3%.Pametni vide budućnost,a očito u tu grupu spada i ministar Marić.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!