Milanović: Referendum treba održati, ali protivim se definiciji braka inicijative “U ime obitelji”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. studeni 2013. u 09:31
Photo: Filip Brala/PIXSELL

Premijer Zoran Milanović smatra da se ne smije opstruirati potpise 750 tisuća građana koji su zatražili raspisivanje referenduma.

Premijer Zoran Milanović smatra da se ne smije opstruirati potpise 750 tisuća građana koji su zatražili raspisivanje referenduma kako bi se u Ustav unijela odredba da je brak zajednica muškarca i žene, ali se protivi takvoj definiciji jer smatra da je ona "ustvari prikrivena netrpeljivost".

"Zašto je sad nekome toliko važno da se u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene, to je potpuno bespredmetno. Na takav način neće nikome biti oduzeto ni grama prava, čak i ako to prođe na referendumu. Međutim, ja tu vidim i osjećam netrpeljivost prema jednoj manjini i nitko me ne može uvjeriti da to nije tako. Kao čovjek se s time ne slažem. Ne znam, da li da kažem da to nije kršćanski, da je to ustvari prikrivena netrpeljivost. Ali, dok imamo Ustav koji nema granice, svako je pitanje moguće postaviti na referendumu. To je opasno. Vidimo sad što se događa. Iz toga, ako smo pametni, izvući ćemo pouke, međutim to se ne može slamati na ovom referendumu", rekao je Milanović u razgovoru za Dnevnik HTV-a.

Izrazio je uvjerenje da će kroz dogovor parlamentarnih stranaka oko pokrenutih ustavnih promjena biti onemogućeno postavljanje svakakvih referendumskih pitanja. "Ovo će biti pomalo ružna epizoda, vjerujem prvi i zadnji put, da se ovakav referendum raspisuje", dodao je.

Premijer drži da je na Saboru da odluči hoće li od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja Građanske inicijative "U ime obitelji", ali osobno smatra kako to nije potrebno. "U ovom trenutku ići na silu u nekim aranžmanima s Ustavnim sudom, opstruirati potpise 750.000 građana s kojima se ja ne slažem, to smatram da se ne radi", rekao je.

Osobno, dodao je, ima dvojbu hoće li izaći na referendum. "Da li izaći na referendum i reći da sam protiv takve inicijative, jer jesam. Ili, ne izaći na referendum jer se možda na takav način daje i vjerodostojnost i legitimitet takvim inicijativama. Mislim da ću na kraju izaći i glasati protiv referendumske inicijative", rekao je i najavio da će Vlada donijeti zakon o životnom partnerstvu.

Govoreći o problemu dvojezičnosti u Vukovaru u kontekstu jučer izglasanih izmjena gradskog statuta kojima se u Gradu kao službeni jezik određuje hrvatski, a pismo latinica, Milanović je ocijenio kako je moguća da izmjene statuta završe na Ustavnome sudu.

"Vlada je trebala primjeniti Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina… a ako se netko bude na ovakav Statut žalio, recimo Vijeće nacionalnih manjina, onda Ministarstvo uprave mora poštivati određenu proceduru i velike su šanse da to na kraju završi na tumačenju na Ustavnom sudu", rekao je Milanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close