Milanović o kreditima u ‘švicarcima’: Banke nisu bile dovoljno oprezne

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. siječanj 2015. u 19:14
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Nisu bili dovoljno oprezni i budni kada su nudili te jeftine kredite i morat će preuzeti trošak u ovom slučaju”, naglasio je premijer.

 Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji boravi u službenom posjetu Estoniji, komentirao je u ponedjeljak situaciju s tečajem švicarskog franka rekavši da banke nisu bile dovoljno oprezne kada su nudile te jeftine kredite te da će morati preuzeti trošak, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama vlade.

"Nisu bili dovoljno oprezni i budni kada su nudili te jeftine kredite prije šest, sedam i osam godina i morat će preuzeti trošak u ovom slučaju", naglasio je premijer Milanović.

Na pitanje što vlada planira nakon godinu dana fiksiranog tečaja franka, premijer je kazao da je siguran, koja god će vlada u to vrijeme biti na vlasti, da će prije donošenja odluke imati na umu specifične uvjete u kojima su se našli hrvatski dužnici, koji su izloženi dvostrukom riziku.

Objasnio je da se s jedne strane dogodio veliki pad cijena na tržištu nekretnina, a s druge rast tečaja švicarskog franka.

"U tom trenutku vlada je trebala reagirati, jer to nadilazi kompetenciju Hrvatske narodne banke", kazao je premijer. Banke će na koncu trebati preuzeti otplatu dugova, zaključio je premijer i dodao da je, srećom, hrvatski bankarski sustav bio prilično pouzdan te nije nikad bio izložen rizičnim zaduživanjima i nije bilo nikakvog znaka bankarske krize u Hrvatskoj.

Milanović je kazao i da se razmatra mogućnost uvođenja posebne izlazne klauzule koja bi se primjenjivala retroaktivno pa će dužnici morati procijeniti žele li ostati u nekretnini ili odustati od nje kao vlasnici i u njoj boraviti kao podstanari.

"Čak i ako će to utjecati na njihovu kreditnu sposobnost", dodao je i na kraju zaključio: "Čuvao sam municiju tri godine i bio vrlo blag prema bankama. Sada i one moraju sudjelovati u rješenju."

Komentari (4)
Pogledajte sve

tri godine ni z o francima, kaže čuvao je municiju, sada ima sva moguća rješenja, ja u to ne vjerujem, opet će ljudi stradati, jer mu je cijev krivo usmjerena, neće sigurno pucati po prijatelju Vujčiću, treba mu oduzeti streljivo, dok nije veće štete

Evo ga niti par dana nkon donosenja zakona opet zasijali. Kmerovi jos jednom u nista. Ipak izjava za anale bez obzira da su za svoje retroaktivne kuzine do sada dobili miljun puta po usima idemo jos jednom pokusat”Osim toga, razmatramo mogućnost uvođenja posebne izlazne klauzule koja bi se primjenjivala retroaktivno”
http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/272559/Default.aspx

Proći ce i mandat ali nista nije napravio niti ima namjeru cim je problem odgodio točno za iduću vlast. Ljepše je i lakse jesti i piti po restoranima i putovati svijetom na izlete

moguće da je već kasno… izvučene su milijarde

New Report

Close