Milanović: Izvoz nam je važan jer zapošljava 50 posto svih zaposlenih

Autor: Poslovni.hr , 08. svibanj 2014. u 16:36
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Milanović istaknuo je da iako nam je izvoz relativno niske dodane vrijednosti, jako je važan jer zapošljava 50 posto svih zaposlenih.

Obrazlažući Prijedlog Akcijskog plana podrške izvozu 2014. – 2015., prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić podsjetila je da je Vlada Republike Hrvatske osnovala Povjerenstvo za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva. Svrha izrade Akcijskog plana podrške izvozu je na sustavan, pregledan i konzistentan način na jednom mjestu objediniti i prikazati sve aktivnosti i mjere koje je nužno poduzeti od strane Povjerenstva i odgovarajućih državnih tijela i institucija kako bi se svi postojeći, ali i novoizrađeni, kapaciteti stavili u funkciju podrške hrvatskim izvoznicima, osigurala sustavna i trajna podrška hrvatskim izvoznicima te pospješio plasman hrvatskih roba i usluga na inozemna tržišta.

Osnovna načela pri izradi Akcijskog plana bila su stavljanje korisnika – izvoznika – u središte i usredotočenost na njegove stvarne potrebe i zahtjeve te žurna i neodgodiva potreba proaktivnog djelovanja u partnerskoj suradnji državnih i ostalih institucija i gospodarstvenika. Nakon višemjesečnih savjetovanja i kontakata s poslovnom zajednicom, razmatranja zahtjeva i potreba hrvatskih izvoznika te prikupljanja doprinosa svih članova Povjerenstva, razrađen je niz aktivnosti i mjera koje čine ostvariv plan podrške izvoznicima u svim fazama izvoza – od razvoja proizvoda, financiranja, edukacije i rušenja administrativnih barijera u zemlji – sve do potpore u inozemstvu. Premijer Milanović istaknuo je da iako nam je izvoz relativno niske dodane vrijednosti, jako je važan jer zapošljava 50 posto svih zaposlenih, pojasnivši da je još važnije da 70 posto novih ulaganja ide u razvoj odnosno izvoz. „Na izvozu se vidi tko vrijedi, a tko ne vrijedi“, dodao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close