Milanović: I hrvatski i slovenski interesi su veliki, ovo stvarno predugo traje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. veljača 2013. u 15:36
Zoran Mialnović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Hrvatski premijer Zoran Milanović odbio je u četvrtak u Bruxellesu govoriti o sadržaju razgovora o pitanju prenesene štednje Ljubljanske banke, ali je izrazio optimizam u pogledu postizanja dogovora o tom pitanju.

Hrvatski premijer Zoran Milanović odbio je u četvrtak u Bruxellesu govoriti o sadržaju razgovora o pitanju prenesene štednje Ljubljanske banke, ali je izrazio optimizam u pogledu postizanja dogovora o tom pitanju.

"Ne mogu biti konkretan u interesu uspjeha procesa. Ovo pripremamo danima. Još uvijek nismo definitivno dogovorili, ali idemo prema tome da jedna i druga strana budu umjereno zadovoljne koliko je to moguće", izjavio je premijer Milanović, odgovarajući na pitanje može li nešto konkretnije reći o sadržaju dogovora koji je u srijedu navečer postignut u Otočcu ob Krki između ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije.

Milanović je izjavu novinarima dao po dolasku na summit čelnika EU-a, koji počinje u četvrtak predvečer u Bruxellesu.

"Ne mogu ulaziti u detalje. Mogu reći da mi od početka igramo transparentno, da se držimo pravila i onoga što smo preuzeli na sebe, a ne želimo optuživati i upirati prstom u drugu stranu. Svatko od nas je preuzeo određene obveze, proces je došao u jedan zastoj i bilo bi loše i za Hrvatsku i Sloveniju da se ne završi", rekao je Milanović. "O tome razgovaramo i vjerujemo da ćemo doći do rješenja, moramo doći", istaknuo je hrvatski premijer.

Milanović je potvrdio da će o tome razgovarati sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, koji također sudjeluje na summitu EU-a.

"I hrvatski i slovenski interesi su veliki, ovo stvarno predugo traje. Sve druge države su ili završile ili su pri kraju postupka ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora", rekao je premijer Milanović.

Rekao je da se ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić konzultira s vladom tijekom pregovora. Na pitanje hoće li o tom dogovoru odlučivati vlada, hoće li o tome razgovarati s predsjednikom, s oporbom u Saboru, Milanović je rekao da je to ingerencija vlade.

Istaknuo je da je neriješeno pitanje prenesene štednje Ljubljanske banke puno koštalo i jednu i drugu stranu. "Hrvatsku to košta zato što smo isplatili štediše, koji su dobili manje, hrvatska država je izgubila, a koliko je Slovenija izgubila neka o tome govore prijatelji iz Slovenije. Mislim da je izgubila tržište na kojem je prije 20 godina postojalo povjerenje, a danas ga više nema, a bez povjerenja nema posla. Dakle, izgubili su svi", rekao je Milanović.

Rekao je da optimist u vezi s ulaskom Hrvatske 1. srpnja ove godine, kako je i predviđeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close