Milanović: Hoću političkog ministra turizma koji nešto zna

Autor: Jadranka Dozan , 11. ožujak 2013. u 22:00
Ivan Jakovčić na prvu je odbio ponudu/PIX

Premijer je rekao da poziv Jakovčiću nije zezanje te da su posrijedi ozbiljne stvari.

Kao i u slučaju nekoliko ranijih naprasnih odlazaka odnosno ostvaki ministara, premijeru Zoranu Milanoviću žao je što je Vladu napustio (i) ministar turizma Veljko Ostojić.

Dobro su surađivali i on je dobro obavljao svoj posao, naglasio je Milanović. Potvrdio je pritom i da je tu ministarsku funkciju ponudio Ostojićevu stranačkom šefu, prvom IDS-ovcu Ivanu Jakovčiću koji je, pak, dan ranije otvoreno iznio da želi u Europski parlament, a ne u Vladu. Jakovčić na tom mjestu vidi stručnjaka za turizam, no premijer glede profila novog ministra turizma kaže kako želi "političkog ministra koji nešto zna o poslu. A o ovom poslu predsjednik IDS-a sigurno nešto zna". Uza sve, "predsjednik je jedne od stranaka vladajuće koalicije, nije župan pa može preuzeti to mjesto", nizao je Milanović argumente "za" dodajući da smo već imali prilike vidjeti kako završavaju vlade sastavljene samo od stručnjaka – "U pravilu nikako, jer nemaju karaktera i mandat da provode odluke". Premijer i dalje niječe da na relaciji između SDP-a i IDS-a kao koalicijskih partnera ima ikakvih problema, a međukoalicijske odnose opisuje kao – bonacu.

"Koje to skandale imamo? To da se pitamo je li netko bio u sukobu interesa?, ironično je odgovorio na jedno od pitanja novinara. Ipak, teško je oteti se dojmu da je novonastala situacija ipak prožeta političkim igrama. Takav dojam ostao je i nakon upita novinara hoće li Vlada Jakovčiću svoju ponudu postaviti i  kao uvjet. Umjesto izravnog odgovora premijer je sugerirao da na to gleda kao na pitanje  odgovornosti. Rekao je, naime, kako je Vladin poziv šefu IDS-a "ozbiljan, to nije zezanje. To su ozbiljne stvari". Ponovio je kako je i dalje uvjeren da su kontrolirane političke stranke jedan od temelja demokratskog sustava i liberalne demokracije, sugerirajući kao ne vjeruje u nezavisne liste. IDS-ov sad već bivši ministar Ostojić dao je ostavku prošli tjedan zbog sumnji da je prije devet godina iskoristio tadašnji položaj u lokalnoj vlasti Istarske županije i obitelji omogućio znatnu zaradu na zemljištu slijedom urbanizacije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close