Milanović: Država se neće zaduživati da bi kupila dionice Ine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. listopad 2014. u 16:55
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas u Slanome da se država neće zaduživati za tri milijarde eura da bi kupila dionice Ine od MOL-a.

 Premijer Zoran Milanović izjavio je danas u Slanome da se država neće zaduživati za tri milijarde eura da bi kupila dionice Ine od MOL-a, istaknuvši da mađarska kompanija sa svojim udjelom može slobodno raspolagati, a da državni udjel u Ini neće biti prodavan.

„Koliko znam, to nije istina, država se neće zadužiti tri milijarde eura zato jer ne želi građane dotjerati na prosjački štap", rekao je Milanović na svečanom obilježavanju početka radova na ACI-jevnoj novoj marini, odgovarajući na upit novinara o tome je li istina da će se država zadužiti za novih gotovo tri milijarde eura kako bi se kupile dionice Ine.

"Mi svoje nećemo prodavati, a što će MOL raditi sa svojim dionicama, nas zanima kao građane Hrvatske“, pojasnio je, dodavši da MOL uglavnom može slobodno raspolagati svojim dionicama. Predsjednik Vlade podsjetio je na Zakon o privatizaciji Ine koji je još uvijek na snazi.

„Obaveza i pravo države, dakle, Vlade je da bude obaviještena o svakom stjecanju preko 10 posto dionica Ine, što znači da ako MOL prodaje svoje dionice nekoj trećoj strani, o tome bi se trebala pitati i hrvatska Vlada, mada trenutno imamo razgovore s Europskom komisijom o održivosti tih odredaba“, ustvrdio je. Posjetio je i da je MOL vlasnik gotovo 50 posto dionica koje je kupio.

„Nakon toga je bilo određenih sudskih postupaka, bivši predsjednik hrvatske Vlade je u višegodišnjem zatvoru, ali to ne osporava legalnost dionica koje MOL kupio i platio i, neću reći da s njima može raditi što hoće, ali može relativno slobodno raspolagati“, kazao je premijer Milanović.

Istaknuo je i da sad vidi i intervju senatora koje je primio prošli tjedan u kurtoazni posjet.

Večernji list danas je prenio navode s bloga američkog senatora Chrisa Murphyja, koji je nedavno bio u posjetu Hrvatskoj, kako je od hrvatskih sugovornika dobio jamstva da neće prodavati dionice Gazpromu, koji bi problem između Vlade i mađarske kompanije rado riješio tako da otkupi dionice obiju strana.

"Nikakva obećanja ne dajem, jedini kriterij mi je hrvatski interes. U ovom trenutku prodaja, naglašavam, MOL-ovih dionica ruskoj strani, odnosno Gazpromnjeftu, mislim da nije realna. Vidjet ćemo pojavljuje li se neki treći interesent", izjavio je Milanović.

Istaknuo je i da bi rado stvari vratio na početak, od prije 11 godina, ali da to danas nije realno. Ponovio je da je gotovo 50 posto dionica INA-e zakonito prodano.

„Pustimo sada ugovore o odnosu dioničara, plinski biznis, tu je očito bilo kriminala, tako sud kaže, ali sama prodaja dionica, onome tko ih je kupio, je bila čista. Te dionice su dobro plaćane i od toga je koristi imala hrvatska država, prvi put direktno, a drugi put se prodavalo kroz fondove, braniteljima, znate i sami kako je to išlo. Tako da ne možemo raspolagati MOL-ovim dionicama", ustvrdio je premijer.

Ministarstvo gospodarstva: Sve opcije za Inu otvorene

Nešto ranije, i ministar financija Boris Lalovac izjavio je kako je informaciju da bi se Hrvatska bila spremna zadužiti da otkupi dionice Ine od MOL-a vidio u novinama te kako, po njemu, nema mjesta za nova zaduživanja.

"Ja moram priznati da sam to danas vidio u novinama. Muku mučim i ovako s financiranjem, a još naći nova zaduženja, moram priznati da što se mene tiče vrlo je mali prostor", rekao je Lalovac odgovarajući nakon panel diskusije u organizaciji Visoke škole za financije i pravo Effectus na novinarsko pitanje o mogućnosti da se Hrvatska zaduži kako bi otkupila dionice Ine od MOL-a, te što bi to značilo za proračun i koliko je to realan scenarij.

Ministarstvo gospodarstva, pak, potvrdilo je jutros, u povodu medijskih objava o mogućem otkupu MOL-ova dioničkog udjela u Ini, da se analiziraju sve mogućnosti rješavanja problema izazvanih zategnutim odnosima Vlade i MOL-a kao najvećih Ininih dioničara.

Jutarnji list je objavio da je Ministarstvo gospodarstva dostavilo Državnom tajništvu SAD-a, koje je ponudilo da prijateljski posreduje u rješavanju spora između Vlade i MOL-a oko Ine, dokument s prijedlogom da Hrvatska kupi dionice Ine koje su u vlasništvu MOL-a. Taj list dalje piše da bi Hrvatska tu kupnju mogla ostvariti kreditom od 2,6 milijardi eura, a uz zalog dionica Ine u vlasništvu države kao kolaterala.

"Povodom informacija objavljenih u današnjim dnevnim novinama, Ministarstvo gospodarstva može potvrditi da se na stručnoj razini analiziraju sve mogućnosti rješenja trenutačne situacije u kojoj MOL želi narušiti energetsku stabilnost zemlje i razvoj Ine", kaže se u odgovoru tog ministarstva na Hinin upit za komentar članka u današnjem Jutarnjem listu.

U Ministarstvu kažu da je "hrvatska država zbog najave MOL-a o mogućnosti prodaje udjela u Ini, ali i neispunjenja MOL-ovih poslovnih planova o razvoju Ine te odluka suprotnih interesima države, odlučila preispitati sve mogućnosti". Dodaju kako Ministarstvo može potvrditi da nikakva odluka, a posebno ne ona o eventualnom otkupu MOL-ovog udjela, nije donesena, jer bi o tako važnoj odluci javnost bila informirana.

"Država kao drugi najveći dioničari u hrvatskoj strateški važnoj energetskoj tvrtki Ini time pokazuje odgovornost prema državnim strateškim interesima. Ministarstvo gospodarstva je sada usredotočeno na arbitražne postupke i završetak pregovaračkog procesa s MOL-om, a nastavak pregovora očekujemo sredinom studenog", kaže se u odgovoru Ministarstva gospodarstva na upit Hine.

Komentari (15)
Pogledajte sve

proracunska-rupa-bez-dna

hrvatska-se-do-kraja-godine-zaduzuje-za-3-milijarde-kuna

pocetkom-2015-za-jos-milijardu-eura

dug opće države mogao bi, prema projekcijama Ministarstva financija, iznositi 268,5 milijardi kuna ili 81,8 posto BDP-a.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/proracunska-rupa-bez-dna-hrvatska-se-do-kraja-godine-zaduzuje-za-3-milijarde-kuna-pocetkom-2015-za-jos-milijardu-eura-/780546.aspx

Uništavaju Hrvatsku , već 12 kvartala BDP je u minusu .

A šta očekivati od partije koja je napustila Sabor kada se glasalo o samostalnosti ?

SDP U SABORU TRAŽIO DA SE OSIM HIMNE LIJEPA NAŠA IZVODI I HIMNA HEJ SLAVENI:

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/80404-video-pogledajte-kako-se-sdp-ovka-gordana-grbic-cak-i-1990-javno-borila-protiv-izvodenja-hrvatske-himne.html [dnevno.hr]

http://danas.net.hr/hrvatska/je-li-vam-za-oko-zapeo-detalj-s-premijerovog-radnog-stola

neobičan detalj s njegovog radnog stola – papirnati brod.

Je li brodić djelo premijera ili nekoga od njegovih suradnika, nije poznato. Kao ni je li slučajno upao u kadar ili je ova zanimljivi ‘ukras’ svojevrsna poruka.

Brodić s premijerova stola izazvao je brojne komentare na društvenim mrežama.

“Kuda plovi ovaj brod?”, jedan je od komentara s Twittera.

http://danas.net.hr/hrvatska/je-li-vam-za-oko-zapeo-detalj-s-premijerovog-radnog-stola

Milanovićka , premijerova-supruga :

Rezite-crni-kruh-na-tanje-snite-ako-vam-je-skup

‘Crni kruh kojeg mi preporučujemo skuplji je od bijeloga, no crni kruh naprosto možete rezati na tanje šnite’,

poručila je dr. sc. Sanja Musić Milanović, supruga premijera Zorana Milanovića

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/356564/Premijerova-supruga-Rezite-crni-kruh-na-tanje-snite-ako-vam-je-skup.html [tportal.hr]

Ako nemate za kruh , jedite kolaće !


smiješno jest da se vlada razgovara preko portala i novina.
ne znam zašto im služe sjednice a pogotovo one "zatvorene".
[emo_smijeh]

Na njima zderu.

New Report

Close