‘Ne preostaje ništa drugo nego da čestitam onima koji su dobili više’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. travanj 2013. u 00:33
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Milanović je naglasio kako su izbori uvijek neizvjesni, ali da je očekivao bolji rezultat.

Predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović večeras je čestitao koaliciji HDZ-a, HSP-a dr. Ante Starčević i Bloku umirovljenici zajedno na šest osvojenih zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu, nasuprot pet koliko je izborila koalicija SDP-a, HNS-a i HSU-a.

"Glasovi su izbrojani i ne preostaje ništa drugo nego da čestitam onima koji su dobili više, koji su pobijedili na ovim izborima, koaliciji HDZ-a, HSP dr. AS i BUZ-a", poručio je Milanović u SDP-ovoj središnjici gdje je saslušao nepotpune izborne rezultate Državnog izbornog povjerenstva.

Naglasio je kako su izbori uvijek neizvjesni, ali da je očekivao bolji rezultat.

Podaci DIP-a u ponoć

Prema privremenim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) objavljenima u ponoć, nakon obrađenih 98,01 posto biračkih mjesta, koalicija HDZ-HSP AS-BUZ na izborima za zastupnike u Europski parlament (EP) osvaja šest od 12 zastupničkih mjesta, slijedi koalicija SDP-HNS-HSU koja osvaja pet mjesta, a jedno mjesto osvajaju Hrvatski laburisti.

Prema rezultatima DIP-a koalicija HDZ-HSP AS-BUZ osvojila je 32,93 posto glasova, koalicija SDP-HNS-HSU 31,95 posto glasova, a Hrvatski laburisti 5,76 posto glasova.

Izračun mandata objavio je HTV.

Prema DIP-u, odaziv na izbore bio je 20,79 posto, a obrađeno je 94,92 posto glasačkih listića.

S liste HDZ-HSP AS-BUZ tri su kandidata dobila više od 10 posto glasova birača koji su glasali za tu listu, odnosno preferencijskih glasova – šesta na listi Ruža Tomašić (26,53 posto), Andrej Plenković (15,30 posto) i nositeljica liste Dubravka Šuica (12,82 posto).

Na listi SDP-HNS-HSU samo je nositelj liste Tonino Picula dobio više od 10 posto preferencijskih glasova (47,17 posto).

Na listi Hrvatskih laburista samo je njen nositelj Nikola Vuljanić osvojio više od 10 posto preferencijskih glasova (15,14 posto).

Koalicija HSS-HSLS je, prema rezultatima DIP-a, na četvrtom mjestu s osvojenih 3,90 posto glasova, a na petom je mjestu kandidacijska lista grupe birača – Ivan Jakovčić s 3,83 posto osvojenih glasova birača izašlih na izbore.

Komentirajte prvi

New Report

Close