Mijenjamo percepciju o osobama s invaliditetom

Autor: Vladimir Nišević , 22. svibanj 2014. u 21:59
PD

Projekt “Iskustvo zlata vrijedi” Poslovni dnevnik provodi drugu godinu zaredom u suradnji s partnerima-poslodavcima.

Projekt “Iskustvo zlata vrijedi” Poslovni dnevnik provodi drugu godinu zaredom u suradnji s partnerima-poslodavcima. Cilj projekta je proširiti svijest i problematizirati pitanje zapošljavanja osoba s invaliditetom, ukazati na prepreke i izazove s kojima se svakodnevno susreću, ali i potaknuti ravnopravno sudjelovanje te doprinos osoba s invaliditetom hrvatskome društvu. Središnji dio projekta čini natječaj za odabir 20 studenata s invaliditetom koji će dobiti mogućnost za radnu praksu kod jednog od partnera poslodavaca. Natječaj traje od 15. travnja do 15. lipnja, a svi zainteresirani redovni studenti s invaliditetom mogu se na natječaj prijaviti putem internetske stranice poslovni.hr.

Projekt su podržali i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava RH, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, dok je stručni partner projekta Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, a operativni partner udruga “Zamisli”.

Očekivanja od projekta su dvostruka. S jedne strane Poslovni dnevnik studentima s invaliditetom želi omogućiti da što lakše uđu na tržište rada i možemo reći, s obzirom na broj poslodavac partnera koji su se uključili u projekt, kako smo u tome već uspjeli.

S druge strane Poslovni dnevnik želi biti dio šire priče, a ona je vezan uz promjenu percepcije o osobama s invaliditetom među poslodavcima. Želimo osobama s invaliditetom pomoći da dobiju podjednaku priliku na tržištu rada kakvu imaju i svi ostali. U tom dijelu možemo reći da smo uspješni jer smo otvorili priču i za nju zainteresirali i ostale medije.

Naša akcija je već u dva tjedna priču o osobama s invaliditetom na tržištu rada preselila na HRT, niz portala i radijskih emisija te naravno u ostala izdanja Styria grupe u Hrvatskoj.

“U društvu su prisutni negativni stereotipi i predrasude prema osobama s invaliditetom”, rekao je Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH. Denis Marijon, glasnogovornik Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom “Zamisli” istaknuo je kako je važno studentima s invaliditetom pružiti šansu za stjecanjem radnog iskustva te im omogućiti ravnopravnost pri zapošljavanju. “Siguran sam da ćemo s ovim projektom studentima s invaliditetom osigurati podršku kako bi u najvećoj mjeri mogli realizirati svoje potencijale”.

Tvrtke partneri

Uvjereni u uspjeh projekta

Partnera projekta je 18 poslodavaca senzibiliziranih za problem mladih osoba s invaliditetom, koji će im pružiti priliku za stjecanje radnog iskustva: Metro, CZO, Tisak, Hrvatska lutrija, Cotrugli, Styria, McDonald’s, AD plastik, Bauerfeind, Atlantic grupa, Rail cargo logistics, Otto Bock,Dukat, Hewlett Packard, HUP Zagreb, HZZ, Mikronis,PBZ Croatia osiguranje obvezni mirovinski fond, , Promologic. Oni su uvjereni da će među kandidatima pronaći kvalitetne i motivirane radnike koji će svojim primjerom dokazati da osobe s invaliditetom mogu ravnopravno doprinijeti uspješnom poslovanju tvrtki.

Komentirajte prvi

New Report

Close