Mičević: Nije bilo pogodovanja

Autor: Božica Babić , 02. srpanj 2015. u 22:00
Blaženka Mičević, ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište/ Igor Kralj/PIXSELL

Unazad mjesec dana u funkciju je stavljeno 20,5 tisuća hektara nekorištenog državnog zemljišta.

Nije bilo zloporaba i pogodovanja u provedbi interventne dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta stočarima u zakup na 10 godina.

Tvrdi to ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević i najavljuje kako će, čim raspodjela bude gotova, objaviti tko je i koliko hektara dobio.  Ovih su dana, naime, neki nezadovoljni stočari zasuli javnost podacima da su umjesto traženih hektara radi proizvodnje stočne hrane dobili šikare, nadvožnjake, nogometna igrališta pa čak i groblja. Ravnateljica Mičević kaže da je nezadovoljnih vrlo malo, naspram više od 2600 gospodarstava koja su dobila zemljište. Gdje god se dogodila pogreška, i to ne radi propusta Agencije već zbog neusklađenih podataka u katastru i zemljišnim knjigama svima su, ističe, ponuđene nove parcele.

"Primjerice, nogometno igralište u zemljišnim knjigama vodilo se kao oranica i 30. lipnja 2014. kada je rađena inventura o raspoloživom državnom zemljištu ali i 30. lipnja 2015.," iznosi Mičević. Od Hrvatske poljoprivredne agencije za svako su gospodarstvo dobili podatke o broju stoke, a od Agencije za plaćanja s koliko hektara zemljišta gospodarstvo već raspolaže. Primjenom kriterija 0,8 hektara po grlu, pojašnjava, došlo se do površina koje manjkaju pojedinom gospodarstvu. Dovoljno hektara po toj križaljci nema 10.398 gospodarstava. Svi su kontaktirani, no zahtjev je predalo tek njih 3318 i to za ukupno 74.500 hektara, iznosi Mičević i dodaje kako je obrađeno 2612 zahtjeva za 42 tisuće hektara, ostali su bili nepotpuni ili zakašnjeli.

Postupak je u cijelosti završen za 10 tisuća hektara, za još 10 tisuća u završnoj je fazi dok su 20 tisuća hektara gospodarstva odbila i te površine bit će uskoro ponuđene kroz javni natječaj.Za sve podnositelje zahtjeva koji posluju kroz više tvrtki zbrojeni su podaci o broju grla i hektara za sva povezana društva neovisno u kojoj su županiji registrirana. I po tom ukupnom broju dobili su hektare koji im nedostaju, tvrdi Mičević i odbija sve prozivke o pogodovanjima. Za svaki pojedini zahtjev, ilustrira dalje, u radijusu od 10 kilometara gledano je ima li nekorištenoga državnog zemljišta. Usto, gospodarstva su mogla izjasniti se hoće li uzeti zemljište samo u domicilnoj općini ili možda i unutar, odnosno izvan područja županije.

"U Koprivničko-križevačkoj županiji iskazan je golemi interes, no tamo nema nekorištenog državnog zemljišta dok je u Lici raspoloživo oko 200 tisuća hektara pašnjaka i livada, a interes je gotovo nikakav," iznosi. Ne skriva da je zadovoljna što je u samo tri tjedna odrađen zahtjevan posao kojim je u funkciju stavljeno novih 10 tisuća hektara, a uskoro će još toliko. Mičević misli da se u javnosti unaprijed i bez pokrića stvorila negativna percepcija kroz očekivanja nekih stočara kako će dobiti prvoklasne i okrupnjene oranice raspoložive nadomak farme čega zapravo nema.

Država je, ističe, ponudila ono što ima na raspolaganju, predmet dodjele nisu bile površine za koje ugovori o zakupu još nisu istekli. Na prozivke o dodjeli u šikaru zaraslih i miniranih površina odgovara da se u takvim opcijama trošak saniranja odbija od zakupnine i ostavlja dvogodišnji rok za uređenje zemljišta u kojemu se zakup ne plaća. Unatrag mjesec dana na privremeno korištenje dano je i 10,5 tisuća hektara zajedničkih pašnjaka te 5000 hektara temeljem mirnog posjeda, što su omogućile nedavne izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Gospodjo, nitko vam nista vise ne vjeruje. a ovo sto je napravljeno u poljoprivredi je genocid ekonomije i ljudi koji tu zive.
Stvarno se nadam da cete oboljeti od neke bolesti i tako dobiti zasluzenu kaznu za ovo sto ste uradili hr poljoprivredi.
Sramite se!

New Report

Close