‘Mi radi nekakvih dobrosusjedskih odnosa ugrožavamo naše ribare’

Autor: Agencija VLM , 11. travanj 2014. u 12:37
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nema razloga da se proglasi gospodarski pojas, no vladajući to izbjegavaju, poručili su danas saborski zastupnik HSP-a dr. Ante Starčević Ivan Šimunović te predsjednica njegove strane Ruža Tomašić.

Nema razloga da se proglasi gospodarski pojas, no vladajući to izbjegavaju, poručili su danas saborski zastupnik HSP-a dr. Ante Starčević Ivan Šimunović te predsjednica njegove strane Ruža Tomašić.

Iako je ovaj tjedan Šimunovićev prijedlog odluke o proglašenju gospodarskog pojasa RH na Jadranskom moru trebao biti druga točka dnevnog reda Sabora, on ipak nije raspravljen. Šimunović kaže da su mu je rečeno da se nije stiglo raspraviti, no ne vjeruje u to jer su raspravljene četiri točke koje su bile nakon njegovog prijedloga. Da je kojim slučajem prijedlog danas izglasan, Hrvatska bi samo danas zaradila 100 tisuća eura, upozorava on.

"Do nas su došle informacije da je rasprava odgođena jer u vladajućoj koaliciji ima prijepora, podržati to ili ne. Nadamo se da će uskršnja stanka uroditi plodom i da ćemo u svibnju to izglasati", optimističan je Šimunović kojem su vladajući rekli da je glavni problem prihvaćanja ovog prijedloga arbitraža s Republikom Slovenijom.

"Rekli su da su za proglašenje gospodarskog pojasa, da moramo prije vidjeti hoće li se Slovenija slagati s time. HDZ je predlagao amandman da se prihvati moj prijedlog, s time da to zaživi nakon što riješimo arbitražu. Mi smo to prihvatili uz uvjet da to ima jedan razuman rok, ali vladajući nisu", objasnio je Šimunović. Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić je dodala da su se vladajući pravdali i dobrosusjedskim odnosima s Italijom. 

"Talijani to ne žele jer već izlovljavaju oko 300 milijuna ribe iz hrvatskog Jadrana. Mi radi nekakvih dobrosusjedskih odnosa ugrožavamo naše ribare. Mi godišnje gubimo oko 200 milijuna kuna čiste zarade koje bi mogli upotrijebiti za mlade. Danas se mladi ne mogu zaposliti, tu je tih 200 milijuna kuna čistog novca", kritizirala je Tomašić koja kao jedini pravi razlog odbijanja ovog prijedloga njene stranke vidi činjenicu da vladajući ne žele raditi, budući bi proglašenje gospodarskog pojasa značilo i dodatne poslove.

"Treba zasukati rukave, ali njima je lakše reći "nećemo, ne možemo, ne znamo", umjesto "idemo nešto napraviti za dobrobit hrvatskoga naroda". Naši ribari odumiru, prodaju svoje koče Talijanima u bescjenje, da bi onda oni izlovljavali ribu u našem dijelu Jadrana. Pozivam sve kolege u Hrvatskom saboru da podrže ovaj prijedlog zakona koji će koristiti RH, građanima, a pogotovo našim ribarima. S time ćemo pokazati da Hrvatska ima svoje ja, svoje dostojanstvo i svoj razum i da može sama odlučivati o svojim resursima", zaključila je Ruža Tomašić.

Komentirajte prvi

New Report

Close