‘Mi ne vidimo hrvatsko bogatsvo jer smo lijeni izvaditi ga’

Autor: Poslovni.hr , 04. veljača 2013. u 12:34
Slavko Linić / Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

‘U bivšoj Jugoslaviji mi smo bili republika najbogatija energentima, a u samostalnoj Hrvatskoj velimo: toga nema. To ne prihvaćam’, poručio je Linić.

Moody's našoj Vladi, među ostalim, zamjera i to što se nije okrenula investicijama u izvoznu proizvodnju. Ministar financija Slavko Linić u intervjuu za Jutarnji list pojašnjava kako se Vlada ne slaže s tim jer su prošle godine preko HBOR-a uložili više od 10 milijardi kuna. 'Lani smo prvi put imali više ulaganja u investicije nego u obrtna sredstva, posebno smo išli prema izvoznim granama', rekao je ministar.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon što je Moody's snizio kreditni rejting Hrvatske, Linić je izjavio kako Vlada smatra da se bitka u ovim uvjetima krize i nekonkurentnosti treba voditi za smanjenje uvoza, posebno u energetskom dijelu. Smatra da Hrvatska treba ulaganja u energetiku za koju kaže da nije toliko rizična za ulaganja. 'Prema tome, programi Vlade su okrenuti smanjenju uvoza a ne samom izvozu", kazao je na konferenciji. Isto je ponovio i Jutarnjem listu.

'Nama je bitno u ovom trenutku smanjiti uvoz, izgleda da smo svi gluhi, jer ako mi 40 do 60 posto energije uvozimo, onda vidimo gdje je problem deficita naše platne bilance: on se javlja najviše zbog uvoza energije. Zato je Vlada išla s programom tamo gdje ima utjecaja (u HEP-u smo mi vlasnici, imamo gotovo 50 posto udjela u Ini, mi smo vlasnici prirodnog plina); kad bismo natjerali ta trgovačka društva da izvuku hrvatsko bogatstvo, bitno bismo smanjili deficit. Mi u Vladi smatramo da bi Hrvatska u iduće tri godine polako trebala postati izvoznik energije', poručio je Linić. Smatra i da bi tako dobili veću zaposlenost jer, prema Liniću, energetika zapošljava na 'vrijednim radnim mjestima'.

Ne slaže se s tim da Hrvatska nema dovoljno primarnih izvora energije, pa ni za vlastite potrebe. 'Plin bismo mogli izvoziti, a sada ga uvozimo 40 posto. Struju možemo izvoziti, a uvozimo 60 posto. I tu se mi razlikujemo… mi ne vidimo hrvatsko bogatsvo jer smo lijeni izvaditi ga. Ok, nemamo dovoljno nafte, trebamo je i uvoziti, ali imamo dvije rafinierije, zašto onda uvozimo naftne derivate?…U bivšoj Jugoslaviji mi smo bili republika najbogatija energentima, a u samostalnoj Hrvatskoj velimo: toga nema. To ne prihvaćam. Tu se mi razlikujemo', zaključio je.

Uvjeren je da Vlada može nešto promijeniti kada je riječ o Ini, jer država ima 44 posto vlasništva u Ini i politiku koncesija nad rudnim bogatstvom. 'Ne mogu se Mađari ponašati tako da kod nas prave nered', rekao je. Komentirao je i očekivanja da će pasti vađenje i proizvodnja prirodnog plina rekavši da su to MOL-ove priče koje MOL širi te da su to neistine.

Komentari (9)
Pogledajte sve

priznajmo ljudi, čovjek je u pravu, svi smo lijeni i nesposobni osim njega, on nas hrani i oblači, a mi nezahvalnici bi da on “svrdla” i traži nam gorivo da se možemo još bezbrižno i bespotrebno vozikati, još samo da je dodao da bi trebali uz Savu i Dravu “svrdlati” pod kutem da najprije pokupimo rezerve Mađarima i Bosancima, eto mema Rade da mu šapne [emo_plazi]


Razvojni plan moje stranke TDP (tko dalje pljune) u tri i pol točke
1. energetska neovisnost
2. poljoprivredna reforma ( prizvodnja i samo proizvodnja )
3. turizam
3 1/2. uslužne djelatnosti

drastično smanjiti foteljaše , birokraciju, ( ukidanje nepotrebnih općina, gradova…), ukinuti 40-50% izmišljenih radnih mjesta po javnim, državnim i gradskim firmama, osnovati 4 županije, sve nezaposlene preusmjeriti ( zaposliti) na točku br 2

poržavam 100 procentno,

i predlažem Vam kolega ime za stranku, a da bude u trendu

KVP (kak vjetar puhne)

Razvojni plan moje stranke TDP (tko dalje pljune) u tri i pol točke
1. energetska neovisnost
2. poljoprivredna reforma ( prizvodnja i samo proizvodnja )
3. turizam
3 1/2. uslužne djelatnosti

drastično smanjiti foteljaše , birokraciju, ( ukidanje nepotrebnih općina, gradova…), ukinuti 40-50% izmišljenih radnih mjesta po javnim, državnim i gradskim firmama, osnovati 4 županije, sve nezaposlene preusmjeriti ( zaposliti) na točku br 2

Liniću daj INGRI da Ti radi Hidroelektrane. [emo_smijesak][emo_smijesak]

http://www.ingra.hr/index.php?page=references&id=6

Pazi ovu referencu [emo_palacg]

HE BAGRE, Generator 2×9 MVA Hidroelektrane BURKINA FASO 1993

New Report

Close